Belgische politie krijgt versterking uit Nederland voor NAVO-top

© BRUZZ
| 8 ruiters en 60 leden van de Nederlandse oproerpolitie zijn in Brussel om hun Belgische collega's te helpen tijdens NAVO-top.

Bijna zeventig agenten uit Nederland zijn overgekomen voor de NAVO-top. Dat bevestigt de federale politie. Versterking is welkom, nu Belgische agenten de beveiliging op zich nemen van zowel de internationale top, de Vlaamse Feestdag, en de wedstrijd van Frankrijk tegen België op dinsdagavond.

Acht ruiters te paard, 60 leden van de Nederlandse Mobiele Eenheid (de oproeppolitie) en een aantal begeleiders van explosievendetectiehonden versterken de Belgische ordediensten. Dat meldt Guy Theyskens, woordvoerder van de federale politie.

De ruiters vervoegen de equipes van de Belgische agenten. De agenten staan in voor het beveiliging van de perimeters. Die werden ingesteld rond de NAVO-site en de Europese instellingen, net als in het gebied rond de Amerikaanse ambassade.

Eerder noemde het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) 11 juli al "één van de meest complexe oefeningen ooit." Voor de jaarlijkse NAVO-top is veel beveiliging nodig, en ook voor de Vlaamse feestdag en de voetbalwedstrijd van dinsdagavond zijn de ordediensten volop ingezet. Het is een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden.

Samenwerking Benelux

Dat dat agenten uit Nederland naar België komen, of omgekeerd, is echter niet uitzonderlijk. “Ook tijdens de Europa League kwamen Nederlandse agenten onze diensten versterken,” zegt Theyskens. Tijdens Koningsdag vertrokken er dan weer Belgische agenten naar Nederland. Daarnaast werken de ordediensten samen tijdens grensoverschrijdende evenementen, zoals een wielerwedstrijd die beide landen doorkruist.

Die samenwerking kadert binnen het politieverdrag van de Benelux, dat in het leven werd geroepen in 2004 en in 2017 een update kreeg. Het verdrag staat de politiediensten niet alleen toe om bij evenementen een beroep te doen op elkaars mankracht, maar ook om samen grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?