Berenkuil krijgt brug over spoor

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
20/03/2013
De twee helften van het Verboekhovenplein, beter gekend als de Berenkuil, worden in juni verenigd door een brug. Die zal ook als pleintje dienen.

Het Eugène Verboekhovenplein is een ovaal plein, omringd door tramsporen en doormidden gesneden door de spoorweg richting Namen. De lijn werd op het eind van de negentiende eeuw, bovenop de gedempte Maalbeek, aangelegd. Lange tijd was het ronde middendeel van het plein ontoegankelijk. Er liep een ijzeren hek omheen waardoor alleen een naar beneden aflopend grasperk met bomen te zien was. In 2001 werd het plein gerenoveerd: het hek werd weggehaald en aan weerszijden van het spoor kwam een publiek parkje, met een fontein en banken.

Beide parkjes worden druk bezocht door mensen van alle leeftijden en origines. De Berenkuil is een van de meest multiculturele plekken van de stad. Om het plein nog aangenamer te maken komt er nu een stalen brug tussen beide delen. Die kost 600.000 euro en wordt in de nacht van 12 op 13 juni geplaatst, en tegen het najaar afgewerkt.

Eigenlijk is de brug een kunstwerk. "Het wijkcontract Navez-Portaels voorziet in een kunstwerk voor de Berenkuil. Wij hebben een brug voorgesteld. Op die manier heeft de constructie ook een functie," zegt Matthieu Mallié van het ingenieursbureau Ney, dat de brug ontwierp samen met architectenbureau MSA. "Voetgangers en fietsers kunnen oversteken. Maar de brug moet ook fungeren als plein, als ontmoetingsplek. Daarom is ze breed en krijgt ze een zittribune."

Op die manier zal volgens Mallié de centraliteit van het Verboekhovenplein hersteld worden. "Al was het nog beter geweest om het gapende gat van de spoorlijn te bedekken met beton en er groen op aan te leggen." Maar dit plan is te duur en technisch moeilijk haalbaar omdat de spoorlijn niet kan zakken vanwege de onderliggende Maalbeek. Mallié: "Onze brug is een tussenoplossing."

Paaseiland
Johan Basiliades (Open VLD), die al tien jaar aan het plein woont, vindt het vooruitzicht van een brug prachtig, maar heeft ook bedenkingen. "Het parkje werd pas een goeie tien jaar geleden opgeknapt en is al helemaal afgeleefd. Van het fonteintje blijft niet veel over, de bushokjes zijn om de haverklap kapot, de banken werden rond Nieuwjaar in brand gestoken, elke morgen is het een ravage van vuilnis en lege bierblikjes. Ik vergelijk het met het Paaseiland: de bewoners eten hun plein op. Prachtig dus, zo'n brug, maar zou het niet beter zijn dat de gebruikers eerst respect wordt bijgebracht voor er opnieuw overheidsgeld geïnvesteerd wordt?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni