'Bericht over verdwijnende militairen voorbarig'

© Orban Daniel - BE Defence
| Brussels burgemeester Philippe Close (PS) klaagt aan dat er nog geen vervanging is mochten de militairen effectief verdwijnen.

"Compleet voorbarig." Dat zegt de woordvoerder van bevoegd minister Jambon (N-VA), over het bericht als zouden de militairen binnenkort uit de Brusselse metro's en straten verdwijnen. Burgemeester Philippe Close (PS) laat alvast weten nog niet over de agenten te beschikken om de militairen te vervangen, mochten zij toch verdwijnen.

Vanaf september zullen militaire patrouilles in trein- en metrostations geleidelijk aan verdwijnen. Dat meldde VTM NIEUWS zondagavond.

"Compleet voorbarig", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jan Jambon aan BRUZZ. "We streven altijd al naar een geleidelijke afbouw van de militairen op straat. Maar dat is afhankelijk van het veiligheidsniveau. En het overleg daarover, dat trouwens elke maand plaatsvindt, moet nog voorvallen. De diensten moeten nog met de rapporten komen."

De politievakbond VSOA treedt hem daarin bij. "Mijn eerste reactie toen ik het bericht las, was: waar gaan ze het volk halen dat de militairen moet vervangen?", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin. "De militairen zijn nodig, anders waren ze er nooit geweest in de eerste plaats."

Veiligheid

Het leidt tot zorgen over de veiligheid. Op Twitter schrijft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) dat er nog geen vervanging is mochten de militairen effectief verdwijnen. "Ik kan zo moeilijk de veiligheid van mijn burgers garanderen", laat hij weten via zijn woordvoerder. De lokale politie is dan wel niet bevoegd voor de beveiliging van trein- en metrostations, toch springt ze bij als de federale politie niet aanwezig kan zijn.

Voor die 200 extra agenten bij de lokale politie heeft Close nochtans 6 miljoen euro gebudgetteerd, maar 'tot op vandaag hebben we geen extra agenten ontvangen.'

VSOA-ondervoorzitter Houssin is echter kritisch. "Brussel klaagt al jaren over een tekort aan agenten. Maar als ze echt willen, kunnen ze - mits betaling - via een speciale procedure apart voor Brussel laten rekruteren. Waarna agenten versneld kunnen beginnen. Die procedure is bij mijn weten nooit door Brussel opgestart."

De Stad Brussel maakte de 6 miljoen euro in elk geval pas na de conferentie van burgemeesters vrij, in 2018. Daardoor is het nu wachten tot in 2019 eer de eerste agenten de opleiding uitstromen. "Had men nu al extra agenten bij de lokale politie van de Stad Brussel gewild, dan had men eerder zo'n procedure kunnen opstarten", alsnog Houssin. "Wat heeft men al die jaren ervoor dan gedaan?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?