Besmettingen in tien Brusselse gemeenten boven alarmdrempel

© TADA
Updated: 31-07-2020 - 13:07

Het aantal Brusselse gemeenten dat boven de alarmdrempel voor het aantal coronabesmettingen uitsteekt stijgt fors, van vier naar tien. De cijfers blijven wel minder dramatisch dan elders.

Donderdag kwamen maar vier Brusselse gemeenten boven de alarmdrempel van 20 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners tijdens de laatste 7 dagen: Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Gillis.

De cijfers van Sciensano tonen vrijdagochtend al een heel ander beeld: ook Jette (34), Sint-Joost (33), Vorst (27), Brussel-Stad (21), Elsene (21) en Schaarbeek (21) zitten nu boven bovengenoemde drempel.

Donderdag liet de Brusselse gezondheidsinspectie al weten dat de cijfers in het gewest omhoog zouden gaan.

Geen Brusselse gemeente in top 50

Ruim de helft van de Brusselse gemeenten mag dan boven de drempel gaan, de cijfers zijn nog lang niet zo alarmerend als in veel andere Belgische gemeenten. In de top 50 van meest getroffen gemeenten komt vrijdag nog steeds geen enkele Brusselse gemeente voor. Koplopers zijn Borsbeek (203 besmettingen) en Antwerpen, dat vrijdagochtend een score haalt van 184 besmettingen per 100.000 inwoners voor de laatste zeven dagen waar cijfers voor zijn.

Het aantal besmettingen steeg in het Brussels gewest met 50 procent tijdens de laatste zeven dagen. In de provincie Antwerpen bedroeg de stijging 663 procent. West-Vlaanderen kende een lichte daling met 3 procent.

'Brussel over 1 of 2 weken op niveau Antwerpen'

Marc Van Ranst kijkt in Brussel vooral naar de stijging van de cijfers en minder naar de absolute hoogte. "Brussel gaat dezelfde richting uit als Antwerpen," concludeert hij op hln.be. Het Antwerpse peil kan volgens hem over één of twee weken bereikt worden. Hij wijst erop dat Brussel net als Antwerpen de epidemiologische nadelen heeft van een grootstad.

In heel België kwamen er de laatste zeven dagen gemiddeld 370 besmettingen bij per dag. Dat is een stijging met 62 procent tegenover de 7-dagenperiode daarvoor.

De cijfers van Sciensano hebben 4 dagen vertraging omdat de recentste dagen nog geconsolideerd moeten worden.

besmettingen vrijdag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?