Dit keer zal niet het Jubelpark het eindpunt van de betoging zijn (zoals tijdens eerdere betogingen), maar het Atomium.

Betoging voor ‘afzetting van federale regering’ toegelaten komende zondag

JP
© BRUZZ
26/01/2022
Updated: 28/01/2022 10.24u

De koepelorganisatie Belgium United for Freedom organiseert aanstaande zondag opnieuw een coronamars. De critici van het gezondheidsbeleid betreuren dat ze ondanks de grootschalige mobilisatie nog niet in gesprek zijn mogen gaan met politici. De burgemeester heeft toelating gegeven voor de betoging, die van het Noordstation naar het Atomium zal trekken.

Deze zondag hoopt organisator Sarkis Simonjan opnieuw duizenden betogers samen te brengen. Dit keer zal de stoet van het Noordstation naar het Atomium trekken, waar speeches zullen worden gehouden. De achterliggende organisatie Belgium United for Freedom heeft dit keer een duidelijke eis: de afzetting van de regering.

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene is op de hoogte van de aanvraag voor de betoging en de burgemeester heeft toelating gegeven voor de betoging, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere.

De stoet zal vertrekken vanaf de Simon Bolivaarlaan bij het Noordstation en dan de weg vervolgen richting, Willebroekkaai, Groendreef, Jules de Troozsquare, Koninginnelaan, Koninklijke Parklaan, Kunstenaarsstraat, Karel Boogaaerdstraat, Emile Bockstaellaan, de Jan Sobieskilaan om te eindigen aan het Atomium via de Eeuwfeestlaan.

Petitie om gehoord te worden

In de aanloop van de betoging komt ook een petitie online. Doel is om daar 25.000 handtekeningen te verzamelen. Wie zoveel handtekeningen verzamelt – waarvan minstens 14.500 van mensen in het Vlaams Gewest, 2.500 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 8.000 in het Waals Gewest – kan immers gehoord worden over het onderwerp in de bevoegde parlementaire commissie.

"Sinds november zijn we met duizenden mensen aan het betogen," zegt Simonjan. "We protesteerden tegen verplichte vaccinatie voor de zorg en tegen de CST." Na een reeks brieven aan ministers, ministers-presidenten van de gemeenschappen en zelfs de koning heeft het collectief geen enkel antwoord ontvangen. "Waarvoor dient deze regering dan, als we toch niet worden gehoord?"

Na drie eerdere 'marsen voor vrijheid' in november en december, organiseert Belgium United for Freedom daarom nu de eerste 'mars voor afzetting van de regering'. "Het is een ander onderwerp, ik hoop dat we het bij één editie kunnen houden," zegt Simonjan. Maar hij sluit toekomstige marsen rond hetzelfde thema niet uit.

Of het opnieuw uit de hand zal lopen? Simonjan hoopt van niet, en hij distantieert zich bij voorbaat bij elke politieke beweging die zich aansluit bij de betoging. Tegelijkertijd ziet hij ook hoe betogers hun geduld verliezen. "Het is voor betogers steeds moeilijker om vreedzaam te blijven. Waar kunnen de mensen heen met hun woede? Alleen naar een betoging."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni