Coronamars ontaardt, 15 gewonden waaronder drie agenten

© BRUZZ - Belga
23/01/2022
Updated: 23/01/2022 17.13u

Zondag trok een manifestatie door de Brusselse straten om de wereldwijde coronamaatregelen aan de kaak te stellen. De politie spreekt over 50.000 deelnemers. De manifestatie mondde aan Merode uit in harde rellen met veel geweld en vernielingen in de Europese wijk. Pas tegen 18u werd het rustiger. Er zijn 15 gewonden naar het ziekenuis gebracht, waaronder drie agenten.

De demonstratie werd georganiseerd door Europeans United, die naar eigen zeggen vooral gekant is "tegen de ondemocratische manier waarop de coronamaatregelen tot stand komen."

De mars vertrok omstreeks 11.15 uur aan het Noordstation. Ter hoogte van Kruidtuin waren al snel duizenden betogers te zien. Ze hebben vlaggen mee uit Nederland, Polen, Duitsland en Italië, en er lopen ook Franse gele hesjes rond. Zelf spraken de organisatoren over een verwachte opkomst van 100.000 deelnemers. De politie houdt het op 50.000 deelnemers.

De betoging zelf verliep rustig, maar omstreeks 14 uur zocht een groep relschoppers de confrontatie op met de politie in de Kleine Wetstraat. De politie zette traangas en waterkanonnen in. De relschoppers lieten in de Europese wijk een spoor van vernieling achter. Een uur later werd het Jubelpark ontruimd.

Een tijd lang speelden een groep gemaskerde betogers nog een kat- en muisspel met de politie aan de Tervurenlaan, achter het Jubelpark. De relschoppers bleven vernielingen aanbrengen en stichten brandjes. Elk politievoertuig dat te dicht bij de menigte kwam, werd bekogeld. Op een bepaald moment werd de politie, in het nauwgedreven in metrostation Merode, bekogeld met dranghekken.

De politie zou uiteindelijk een zeventigtal relschoppers oppakken. Vijftien mensen belanden in het ziekenhuis, waaronder drie agenten.

(Lees verder onder de video's)

Zes arrestaties

Het is al de vijfde betoging tegen de coronamaatregelen op twee maanden tijd, de vier vorige werden telkens ontsierd door rellen en opstootjes. Volgens de politie zijn er preventieve fouilles geweest waarbij gevaarlijke of verboden voorwerpen in beslag werden genomen. Voor de betoging van start ging, werden zes deelnemers administratief aangehouden. De politie heeft nog geen balans van het aantal arrestaties tijdens of na de betoging.

Tijdens de betoging was het grotendeels rustig. "Er is veel muziek, er wordt gedanst, er zijn ook families met kinderen," zegt onze reporter. "Het vaccin kwam in onze gesprekken met de manifestanten wel altijd aan bod, maar ook de andere maatregelen zoals de mondmaskers en de coronapas worden flink bekritiseerd." Er is ook kritiek op de media.

In het Jubelpark stonden verschillende toespraken gepland onder de triomfboog. Rond 15 uur zijn de sprekers door de politie gevraagd om het podium te verlaten. Op dat moment is ook het park ontruimd. (Lees verder onder de video's)

Sinds half drie nemen verschillende internationale sprekers het woord in het Jubelpark.

Tienduizenden mensen kwamen samen in het Jubelpark.

Confrontatie

Omstreeks 14 uur werd de sfeer alsnog grimmig in de buurt van het Schumanplein. Demonstranten gooien met projectielen naar de politie in de Kleine Wetstraat. Relschoppers hebben de ruiten van het Europees buitenlandagentschap EEAS ingeslagen, blijkt uit beelden op sociale media. Er zijn ook verschillende wagens en andere gebouwen beschadigd, meldt Belga.

De politie greep in om de gebouwen van de Europese instellingen te beschermen en dreef de relschoppers met het waterkanon en traangas het Jubelpark in. Omstreeks 15.15 uur werd op het podium van de betoging omgeroepen om het park te evacueren, maar het was pas toen de politie een kwartier later echt doorduwde dat de mensenmassa zich verplaatste.

Omstreeks 16.15 uur is het grootste deel van het aanwezige publiek weg en is de politie opgeschoven tot aan de triomfboog. Nadien verplaatsten de relschoppers zich naar de Tervurenlaan, waar het kat-en-muisspel met de politie nog altijd bezig is.

"We moeten luisteren naar ieders mening, maar wie een betoging kaapt en kiest om te vernielen, verliest aan mij een gesprekspartner," laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten via Twitter.

De politie drijft de relschoppers uiteen met de sproeiwagen.

Onder de triomfboog werden toespraken gehouden.

Omstreeks half twaalf liep de stoet met tienduizenden mensen ter hoogte van Kruidtuin.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni