1723 Philippe Close 01
© Saskia Vanderstichele | 1723 Philippe Close 01

Philippe Close wil wet tegen relschoppers: 'Wie wil vechten moet vrezen voor sancties'

ADD
© BRUZZ
31/01/2022

Eind jaren negentig werd een wet aangenomen bedoeld om hooligans aan te pakken en uit voetbalstadions te weren. "Relschoppers tijdens betogingen moeten op dezelfde manier aangepakt worden," vindt burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS).

Philippe Close is de agressieve uitspattingen tijdens en na betogingen in de stad beu. Hij wil relschoppers ontmoedigen door harder op te treden. "De relschoppers tijdens betogingen zijn de hooligans bij het voetbal," zegt de burgemeester bij onze collega's van La Dernière Heure. "We moeten ze even hard aanpakken."

Zo is Philippe Close van plan een dubbele straf op te leggen aan onruststokers. Strafvervolgingen blijven en een verbod op demonstraties komt daar nog bij. Het zijn de administratieve autoriteiten die, in overleg met het parket, de straf zullen opleggen.

Philippe Close heeft daarover reeds besprekingen gehad met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), en het dossier zou binnenkort in de handen moeten komen van federale regering. "Het moet snel gebeuren, we moeten het momentum van de relschoppers breken."

"Degenen die willen vechten moeten weten dat ze, wanneer ze dat doen, zware sancties riskeren en dat ze een betogingsverbod zullen krijgen".

Ter herinnering: burgemeesters hebben de bevoegdheid om iemand voor een periode van een maand uit een gebied te weren, die twee keer kan worden verlengd. "Het probleem is dat de wet momenteel niet ver genoeg gaat. Daar moet op korte termijn verandering in komen," aldus Close.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie