© BRUZZ | Schade in de Wetstraat na de coronabetoging en rellen van 23 januari 2021

Al 91 onderzoeken tegen vermoedelijke relschoppers op coronabetogingen

© Belga
26/01/2022
Updated: 26/01/2022 14.06u

De Brusselse politie en het Brusselse parket hebben al 91 onderzoeken geopend naar personen die betrokken zouden geweest zijn bij recente rellen. Die ontstonden de afgelopen weken in de marge van verschillende betogingen tegen de coronamaatregelen.

Negen van hen de verdachten zijn al gedagvaard voor de correctionele rechtbank, en de raadkamer buigt zich binnenkort over een tiende dossier. Twee minderjarigen werden ook al geplaatst door de jeugdrechter. "We tillen zwaar aan deze feiten maar het zijn geen eenvoudige onderzoeken," klinkt het bij politie en parket.

De eerste betoging tegen de coronamaatregelen en het Covid Safe Ticket (CST) vond op 21 november plaats en mondde uit in zware rellen. Politie en parket hebben intussen al dossiers geopend tegen 53 vermoedelijke relschoppers, van wie er al 31 konden geïdentificeerd worden. Een man, die tijdens de betoging zelf werd opgepakt, werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst, maar is intussen vrij onder voorwaarden. Dat gerechtelijk onderzoek is afgewerkt en de raadkamer moet binnenkort beslissen of de man wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Een tweede man die tijdens de betoging werd opgepakt, heeft zich al voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden en dat vonnis valt op 17 februari. Op die dag zijn nog twee andere vermoedelijke relschoppers gedagvaard, op 9 maart staat nog een verdachte terecht, en op 17 maart een voorlopig laatste.

Minderjarigen

Bij de betoging en de rellen van 5 december werd een minderjarige opgepakt. Tegen vijf andere relschoppers loopt een onderzoek, en twee van hen zijn al geïdentificeerd.

Op 12 december vonden geen arrestaties plaats, maar op 19 december pakte de politie 7 personen gerechtelijk op. Het ging om vier meerderjarigen, van wie er drie al rechtstreeks gedagvaard werden op 3 en 10 februari, en drie minderjarigen.

Na de betoging van 9 januari werden 9 personen gerechtelijk aangehouden, maar vrijgelaten na verhoor. Tegen vijf andere personen loopt intussen ook een onderzoek.

De laatste betoging, op 23 januari, leverde 11 gerechtelijke arrestaties op. Twee minderjarigen werden intussen geplaatst door de jeugdrechter, een derde werd vrijgelaten, en één meerderjarige moet zich al op 17 februari verantwoorden voor de rechtbank. Zeven andere meerderjarigen werden na verhoor vrijgelaten.

Herstellen van de openbare orde

Het parket en de politie wezen erop dat de prioriteit van de politie bij rellen steeds het herstellen van de openbare orde is. "Als politiemensen de mogelijkheid zien om relschoppers op heterdaad te arresteren, dan doen ze dat," was te horen. "Maar de veiligheid van de politiemensen primeert op dat moment. Ik ga mijn mensen niet vragen hun leven te riskeren om een arrestatie uit te voeren. We moeten ook vermijden dat een arrestatie net rellen uitlokt."

Politie en parket wijzen er ook op dat er bij een betoging een duidelijk onderscheid moet gemaakt worden tussen administratieve en gerechtelijke arrestaties. "Mensen die bijvoorbeeld de plaats van een betoging weigeren te verlaten, worden administratief opgepakt omdat ze de openbare orde verstoren," zei de procureur. "Dat is geen misdrijf en daarvoor worden ze ook niet vervolgd. Er is pas sprake van een gerechtelijke arrestatie als iemand verdacht wordt van een misdrijf, bijvoorbeeld weerspannigheid."

Geweld tegen politiemensen blijft een prioriteit voor het openbaar ministerie, aldus de procureur. Net zo goed neemt het openbaar ministerie geweld dat gepleegd wordt door politieagenten, allesbehalve licht op, klinkt het nog. "Ook daar wordt even ernstig en grondig onderzoek naar gedaan en als het parket van mening is dat er voldoende bewijslast is, vervolgen we."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni