35.000 betogers tegen coronapas, 44 aanhoudingen na rellen

KH, KVDP
© BRUZZ
21/11/2021
Updated: 21/11/2021 18.00u

Ondanks de regen hebben 35.000 tegenstanders van het Covid Safe Ticket deelgenomen aan de Mars tegen de coronapas. Een deel van de demonstranten week van het parcours af en zocht de confrontatie met de politie. Die zette het waterkanon en traangas in. Verschillende agenten raakten gewond door diverse projectielen. 44 mensen werden aangehouden, waarvan 2 gerechtelijk.

Rond 13 uur, bij de aftrap van de betoging, stonden al duizenden mensen op de Albert II-laan, stelden we ter plaatse vast. Het aantal groeide nog in de loop van de demonstratie. Om 14.40 liet de politie weten dat er 35.000 betogers meeliepen in de mars. Dat zijn er heel wat meer dan politie verwachtte.

De mars ging richting Europese wijk. Daar week een deel van de demonstranten van het officiële parcours af. Aan de Kleine Ring kwam het dan tot opstootjes, waarbij de politie het waterkanon inzette. De politie werd er met tal van voorwerpen bekogeld, waaronder verkeersborden en steps, stelden we ter plaatse vast. Drie agenten en minstens één betoger - bij wie vuurwerk ontplofte in zijn hand - raakte gewond.

De relschoppers wierpen daarna ook barricades op, onder meer in de Jozef II-straat. Later werden ze richting Noordstation teruggedreven.

Uiteindelijk werden 42 mensen administratief aangehouden en nog eens twee gerechtelijk.

De sfeer was - op enkele bommetjes en rookbommen na - aanvankelijk rustig. Maar de bordjes van de demonstranten klinken vaak grimmig. "Ik zie bijvoorbeeld wel wat vergelijkingen met het naziregime," zegt onze reporter ter plaatse. Die zag ook een bonte mengeling van betogers. "Zowel tijdens het vreedzame deel als bij de rellen hoorde ik veel Nederlands spreken."

De politie zette het waterkanon in.

Een andere reporter merkte verschillende in het zwart geklede deelnemers op die hun gezicht grotendeels bedekt hielden. Ze vreest voor geweld later op de namiddag. Dat is ook wat heel wat demonstranten vrezen, die met vreedzame bedoelingen zijn afgezakt naar de mars. In Nederland liepen manifestaties tegen het coronabeleid de voorbije dagen uit de hand, met gewonden en zware vernielingen tot gevolg.

Applaus van zorgpersoneel

Ter hoogte van het Sint-Jansziekenhuis juichte zorgpersoneel de betogers toe. De voorbije dagen woedde een politieke strijd over de vaccinatieverplichting in de zorgsector, waar een aanzienlijk deel van personeel nog niet gevaccineerd is.

In de aanloop naar de betoging werd overigens een trein van Oostende naar Brussel tegengehouden in Oudenaarde, omdat teveel passagiers geen mondmasker droegen. Na een politieinterventie en 40 minuten wachttijd kon de reis hervatten, zonder de voorziene tussenstops op het traject.

De 'Mars tegen de coronapas' wordt georganiseerd door 'Samen voor Vrijheid', dat verschillende tegenstanders van de coronapas en andere coronamaatregelen verenigt.

Close en Vervoort bedanken politie

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageerde intussen op Twitter op de rellen. "De taferelen die vandaag plaatsvonden in ons Gewest zijn totaal onaanvaardbaar. Onze publieke infrastructuur die de burger dagelijks gebruikt kapotmaken en daardoor het leven van anderen in gevaar brengen, is onaanvaardbaar en moet bestraft worden", aldus Vervoort.

Net als zijn partijgenoot en burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close bedankt hij de politie. "De betoging tegen de covidmaatregelen telde 35.000 betogers. Ik veroordeel ten strengste de onruststokers, ik gaf het bevel om over te gaan tot arrestaties en om video’s te analyseren", reageert Close dan weer.

De politie zelf laat weten dat de rust intussen is teruggekeerd. Het verkeer kan stilaan opnieuw normaal verlopen. Bij de politie vielen drie gewonden. Zij konden het ziekenhuis verlaten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni