Dertigtal relschoppers opgepakt na eerste coronamars van het jaar

MW
© BRUZZ
09/01/2022
Updated: 09/01/2022 19.59u

5.000 mensen hebben opnieuw betoogd in Brussel tegen de coronamaatregelen. Om 13 uur vertrokken de manifestanten aan het Noordstation richting het Jubelpark. Voor en na de betoging heeft de politie een dertigtal personen administratief opgepakt. Daarnaast zijn ook enkele gerechtelijke arrestaties uitgevoerd. Dat meldt de Brusselse politie zondagavond.

Een nieuwe coronamars, inmiddels de vierde, heeft 5.000 betogers op de been gebracht. Dat cijfer bevestigt Ilse van de Keere, woordvoerster van de politie Brussel-Hoofdstad/Elsene aan onze redactie.

Organisator 'Samen voor vrijheid' groepeert verschillende (antivax-)organisaties, zoals Viruswaanzin, Vecht Voor Vrijheid, The Human Side, Belgians for Freedom en nog tientallen andere. De organisatoren riepen "iedereen die aanvoelt dat er iets niet klopt" op om zich aan te sluiten.

Er waren opvallend minder deelnemers dan de eerste manifestatie die ‘Samen Voor Vrijheid’ organiseerde op 21 november. Toen waren er 35.000 betogers in de straten van Brussel. Het kwam na afloop daarvan tot zware rellen met de politie.

Aanvankelijk rustige betoging slaat om

Ook vandaag bleef het niet rustig na afloop van de coronamars. De politie was van bij het begin in groten getale aanwezig. Reizigers kwamen het Noordstation niet uit voor eerst gecontroleerd te worden door de politie, die had postgevat aan de verschillende uitgangen.

"Er werden bij die controles elf manifestanten administratief aangehouden voor het bezit van vuurpijlen en pyrotechnische middelen," laat Ilse Van de keere weten aan BRUZZ. (Lees verder onder de video)

De politie omsingelde een honderdtal onruststokers in de Kleine Wetstraat.

De politiecontroles konden echter niet vermijden dat ook heethoofden deelnamen aan de betoging. In de Kleine Wetstraat, tussen het Schumanplein en het Jubelpark, staken enkele amokmakers kerstbomen en struiken in brand. Een harde kern van zowat honderd mensen zocht uitdrukkelijk de confrontatie. Toen organisator Ezra Armakye wou tussenkomen om de gemoederen te bedaren, werd hij door de relschoppers uitgejouwd en weggejaagd.

"Er werd met projectielen gegooid en gebruik gemaakt van brandbaar materiaal," meldt Ilse Van de keere. "Omstreeks 16 uur is de politie overgegaan tot de omsluiting van deze kleine groep. Daardoor keerde de rust snel terug. In totaal werden een 30-tal personen administratief en enkele personen gerechtelijk aangehouden."

Een definitieve balans van de betoging zal pas maandag gemaakt worden, aldus nog de politie.

De manifestatie begon nochtans rustig. "Er wordt veel gedanst en gelachen," kon onze reporter ter plaatse vaststellen. "Ik hoor ook minder bommetjes dan op vorige coronamanifestaties." Dat strookt met een aankondigend persbericht van de organisatoren. Daarin luidde het dat het gaat om een "vredevolle bijeenkomst". Over dat laatste moest een interne ordedienst waken. (Lees verder onder de fotogalerij)

Toch ging het er voor journalisten al van bij het begin minder gemoedelijk aan toe. “Er zijn meer verwijten naar de media toe. In die zin lijkt de sfeer iets grimmiger,” aldus onze reporter. Het doet denken aan een eerdere coronabetoging eind december, toen RTBF-journalist Eric Boever tijdens een live-interventie in het Jubelpark werd aangevallen door een groep heethoofden.

Betogers komen aan bij het Jubelpark.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni