Samen voor Vrijheid manifesteert zondag opnieuw tegen coronamaatregelen

© Belga
07/01/2022

Er komt nu zondag in Brussel opnieuw een manifestatie "Samen voor Vrijheid", om te protesteren tegen de coronamaatregelen. In de eerste plaats worden de coronapas en verplichte vaccinatie geviseerd. Bij een vorige betoging van dit samenwerkingsverband op 21 november daagden zowat 35.000 mensen op. In de marge kwam het toen tot zware rellen.

De manifestatie "Samen voor Vrijheid" groepeert verschillende organisaties, zoals Viruswaanzin, Vecht Voor Vrijheid, The Human Side, Belgians for Freedom en nog tientallen andere. In november bleek nog dat het kernteam achter de betoging banden heeft met extreemrechts.

De organisatoren roepen nu "iedereen die aanvoelt dat er iets niet klopt" op om zich aan te sluiten. In een persbericht vrijdag luidt het expliciet dat het gaat om een "vredevolle bijeenkomst".

"We organiseren zondag een grote manifestatie voor grondwettelijke vrijheden en mensenrechten. Onder de naam 'Samen voor vrijheid' klagen we vrijheidsbeperkende maatregelen aan die reeds anderhalf jaar geen structurele oplossing zijn voor de gezondheidszorg en niet meer te verantwoorden zijn", klinkt het in het persbericht.

'A- en B-burgers'

Volgens de organisatoren leiden de huidige maatregelen tot polarisatie in de samenleving, en een opdeling in A- en B-burgers. "Fundamentele grondrechten waar zo lang voor gestreden is, worden voorwaardelijk gemaakt door deze regering", klinkt het nog.

De organisatoren willen de afschaffing van de coronapas en een "breder wetenschappelijk geluid" laten klinken in de GEMS, door ook andere visies toe te laten. "De politiek moet verbinden in plaats van verdelen."

Interne ordedienst

De betoging start zondag om 12.30 uur bij het Noordstation (Starbucks, aan het kruispunt Simon Bolivarlaan en Vooruitgangstraat) in Brussel. Hoeveel betogers verwacht worden, is niet duidelijk.

Om alles in goede banen te leiden en mogelijke rellen te voorkomen, waren er al verschillende vergaderingen met de Brusselse politiediensten, onder meer over het parcours en over het feit dat de organisatie moet voorzien in een interne ordedienst. "Wij zullen zelf ook in personeel voorzien om de betoging te kaderen", zegt de woordvoerster van de Brusselse politie vrijdag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni