1777 Zoom betoging coronamaatregelen

Organisatoren coronabetoging hebben banden met extreemrechts

© BRUZZ
26/11/2021

Sarah Melis en andere leden van het kernteam achter de coronabetoging van afgelopen ­zondag beweerden apolitiek te zijn. Nu blijkt dat ze nauwe banden hebben met Schild & Vrienden, de groep van Dries Van Langenhove, Kamerlid voor Vlaams Belang. Dat schrijft De Morgen.

Sarah Melis droeg tijdens de betoging een trui van Feniks Vlaanderen, een nieuwe groep die uit verschillende leden van Schild & Vrienden bestaat. In een mededeling zegt Melis dat ze geen deel uitmaakt van de groep en dat ze de trui cadeau kreeg op de betoging.

Melis heeft wel degelijk banden met extreemrechts. Uit berichten op Telegram blijkt dat ze communicatieadvies krijgt van Dries Van Langenhove, het boegbeeld van Schild & Vrienden. Die was ook aanwezig, maar hij hield zich ver weg van de organisatoren. “Gewoon een kort berichtje van enkele zinnen”, schreef Van Langenhove. “Ik ben geen lid van Feniks. Samen Voor Vrijheid brengt mensen samen bla bla tegen bla bla over de grenzen heen bla bla.”

Europeans United

De banden met extreemrechts, zou ook de reden geweest zijn van Melis' vertrek bij Europeans United, een andere groep die acties voert tegen de coronamaatregelen. “Er was al een tijdje onvrede omdat ze banden heeft met extreemrechts, met Dries Van Langenhove en met Vlaams-nationalistische studentenverenigingen,” zegt Tom Meert van Europeans United.

Melis organiseerde de betoging van afgelopen zondag samen met Ezra Armakye en een zekere Stephan Vanberingen. De drie zijn samen beheerders van de Facebook-groep ‘Protest tegen de coronamaatregelen’, een gesloten groep met bijna 10.000 leden. Vanberingen heet eigenlijk Sacha V. Hij is ook lid van Feniks en Schild&Vrienden. In het verleden was hij onder andere actief bij Voorpost en de uiterst-rechtse studentenvereniging NSV.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni