Betoging voor kabinet Reynders voor artiest Mustapha Awad

© Ivan Put
| Buitenlandminister Didier Reynders (MR) (links) (archiefbeeld)

Tientallen betogers zijn woensdag samengekomen voor het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders om een sterke reactie te eisen in de zaak van artiest en mensenrechtenverdediger Mustapha Awad. De Belgische burger van Palestijnse afkomst wordt sinds juli vastgehouden in Israël.

De boodschap die de manifestanten willen overbrengen is duidelijk. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders moet zich net zoals in de zaak van de opgesloten Amaya Coppens in Nicaragua publiekelijk uitspreken over de vrijlating van Mustaphe Awad. In het dossier van Coppens drong minister Reynders aan op consulaire bijstand en inzage in het dossier.

Als protest voerden leden van de dansgroep, Raj'een, die werd opgericht door Mustapha Awad, een dansdemonstratie uit voor het kabinet van de minister. Op 2 oktober verscheen Awad opnieuw voor een Israëlische rechtbank en er wordt gevreesd dat de Belgische artiest zal veroordeeld worden. "We wilden dit eigenlijk niet zeggen, maar u doet niks voor Mustapha, omdat het een Palestijnse Belg is," stellen de betogers.

"De afwezigheid van een sterke reactie van België betekent dat Israël steeds meer zijn grenzen verplaatst. Dit land, dat voortdurend het internationaal recht schendt, kan straffeloos een Belgische burger ontvoeren bij de grens, hem mishandelen, hem voor de rechtbank brengen voor 'terrorisme' en hem veroordelen voor feiten die hij niet heeft begaan," klinkt het bij de betogers.

Woensdag 9 oktober, ondertekenden 64 Belgische bekende mensen een brief waarin ze een sterke reactie vragen van minister Reynders. De minister reageerde via twitter.

"Ik waak erover dat onze consulaire diensten toegang blijven hebben tot Mustapha Awad, dat zijn naasten hem kunnen contacteren en bezoeken en dat er snel duidelijkheid komt over de beschuldigingen," zegt Reynders.

De minister benadrukt ook dat hij zijn bezorgdheden dinsdag nog via diplomatieke weg heeft overgebracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?