Twee protestacties aan Europees Parlement

© Nicolas Van Nuffel via Twitter
Updated: 06-10-2018 - 14:53

Enkele honderden mensen hebben voor het Europees Parlement (EP) betoogd in solidariteit met het reddingsschip Aquarius, dat migranten opvangt in de Middellandse Zee. Vervolgens vond een protestactie plaats voor het EP voor een beter klimaatbeleid.

De Aquarius van SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen is het laatste reddingsschip in het centrale deel van de Middellandse Zee dat migranten opvangt. Maar eind september maakte Panama bekend dat het de vlag van het schip zou intrekken. Daardoor kan het schip zijn missie niet voortzetten.

SOS Méditarranée riep daarom op om in heel Europa actie te voeren. Ook in Brussel kwamen enkele honderden actievoerders samen voor het Europees Parlement aan het Luxemburgplein, om een “oranje golf” te vormen, een verwijzing naar de kleur van reddingsvesten en –boeien.

Klimaatprotest

Nadien vond meteen een tweede protestactie plaats op het plein voor de toegang tot het Europees Parlement (EP). Honderden mensen hebben er gedemonstreerd om meer moed en ambitie te eisen van België inzake het klimaatbeleid. Het publiek liet zich luid horen om de doelstelling van 1,5 graden opwarming van de aarde niet te overschrijden.

"We moeten de politieke leiders wakker schudden, want België loopt achter in het naleven van het akkoord van Parijs. We weten dat een maximum van 1,5 graden opwarming van de aarde mogelijk is, maar er moet dan wel meteen actie ondernomen worden en we mogen geen 5 tot 10 jaar meer wachten", stelt Nicolas Van Nuffel, voorzitter van Klimaatcoalitie.

'Geen werk op dode planeet'

Op de esplanade voor het gebouw van het EP trommelden de actievoerders op 28 olievaten, die de lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigen, terwijl in het midden van de cirkel olievaten verschillende dieren uit de dood ontwaakten dankzij een verminderde opwarming van de aarde.

"Het klimaat moet nu in het middelpunt staan van elke beslissing die genomen wordt. We horen ze 'jobs, jobs, jobs' zeggen en iedereen wil inderdaad werk, maar er is geen werk op een dode planeet. Alle investeringen moeten ons nu opnieuw op weg zetten naar het naleven van het akkoord van Parijs", aldus Van Nuffel.

In België volgt er elke eerste zaterdag van de maand een kilmaatactie tot aan de grote 'Claim the Climate'-betoging op 2 december.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?