Amnesty International protest veroordeling Ahmadreza Djalali VUB gastdocent uit Iran en Hamid op 14 februari 2017

| Protestwake Amnesty International op VUB-campus voor Iraans gastdocent Ahmadreza Djalali en Hamid Babaei.

Nieuwe protestmars voor Iraanse VUB-gastprof Djalali

KVDP
© BRUZZ
03/10/2018

Op 10 oktober, de internationale dag tegen de doodstraf, houden Amnesty International en de VUB een protestmars voor Ahmadreza Djalali. De Zweeds-Iraanse VUB- gastdocent en rampenarts werd bijna een jaar geleden ter dood veroordeeld, en zit nu al 2,5 jaar vast in een Iraanse gevangenis. Zijn gezondheid blijft erop achteruitgaan.

De mars komt er op initiatief van de studenten. Zij verzamelen op 10 oktober op de VUB-campus in Elsene, waar ze om 18.00 uur over de campus van de ULB naar de Iraanse ambassade trekken. Rond 18.30 uur arriveert de protestmars aan de Iraanse ambassade waar dr. Gerlant Van Berlaer, ex-collega van dr. Djalali aan het UZ het woord neemt.

Djalali werd op 25 april 2016 gearresteerd in Iran. Hij werd er beschuldigd van samenwerking met de vijanden van Iran en werd eind oktober 2017 ter dood veroordeeld. Maar gelukkig laat de terechtstelling lang op zich wachten. “Ik vermoed dat dat voor een deel dankzij ons is”, zegt collega spoedarts en VUB-docent Gerlant Van Berlaer aan BRUZZ.

“Waarschijnlijk wil Iran niet overgaan tot de executie, door de druk van Europese politici”, stelt Van Berlaer, die een goede vriend is van Djalali. “Iran wil bevriend blijven met de EU, zeker nu de relatie tussen de Verenigde Staten en Iran verslechterd is”, klinkt het. Van Berlaer vermoedt dat het land Djalali liever ziet sterven in de cel.

Gezichtsvermogen slechter

Die kans bestaat ook, want de gezondheidstoestand van de Zweeds-Iraanse rampenarts blijft achteruitgaan. “Hij weegt nu 48 kilogram, wat niet gezond is voor een man die groter dan een meter tachtig is”, aldus Van Berlaer. “Hij heeft ook darmproblemen. Er werd hem een dokter beloofd, maar die komt er maar niet.” Daarnaast zou volgens de vrouw van Djalali ook zijn gezichtsvermogen verslechterd zijn.

Maar het is vooral de psychische druk die elke dag groter wordt. “Er hangt een zwaard van Damocles boven zijn hoofd”, zegt Van Berlaer. “Hij zit daar in een cel en weet dat ze hem er elke dag kunnen uithalen voor zijn terechtstelling.”

Ook advocaat Djalali in gevangenis

Op diplomatiek vlak is er geen verandering voor Djalali. De Iraanse autoriteiten houden nog steeds vast aan zijn terdoodveroordeling en weigeren die straf te verlichten. “Het is zelfs erger”, meent Van Berlaer, “want een van de advocaten die hem heeft verdedigd, zit nu zelf vast in dezelfde gevangenis.”

Toch is er een klein lichtpuntje. De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe, een projectmanager bij Thomson Reuters, zit al vijf jaar vast in een Iraanse cel voor gelijkaardige redenen. De voorbije zomer kreeg zij drie dagen penitentiair verlof om haar kinderen te bezoeken. "Maar het gaat te traag", aldus Van Berlaer.

Druk opvoeren

Hij hoopt dat de druk van diplomaten en academici hoog blijft. “Iran kijkt naar Europa als handelspartner. Maar het moet duidelijk zijn dat het moeilijk is om met een land samen te werken, als het Europese burgers op deze manier behandelt”, besluit de spoedarts.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) blijft vragen om de doodstraf niet uit te voeren om humanitaire redenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Ahmadreza Djalali, Djalali, VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni