Gastprof VUB Djalali krijgt geen medische hulp in Iraanse gevangenis

© Amnesty International Vlaanderen - Ann Franckx
| Ahmadreza Djalali zit nu meer dan 2 jaar in een Iraanse cel. Afgepeigerd, ziek en onnoemelijk vermagerd blijft hij zich sterk houden in zijn dodencel.

De Zweeds-Iraanse VUB-professor Ahmadreza Djalali krijgt geen medische zorg, ook al was die beloofd. De ter dood veroordeelde Djalali zit al sinds april 2016 opgesloten in een Iraanse gevangenis. Morgen komt zijn vrouw naar Brussel om voor zijn zaak te pleiten.

Het gaat al een tijdje niet goed met de gezondheid van Djalali, die ondertussen al meer dan twee jaar vastzit in een Iraanse gevangenis. “Hij is fel vermagerd”, zegt zijn vriend en VUB-collega Gerlant Van Berlaer aan BRUZZ. “Hij heeft dringend medische zorg nodig.”

“Vorige week had hij zelfs een afspraak in een ziekenhuis om er onderzocht en eventueel behandeld te worden. Maar die afspraak ging uiteindelijk niet door. Djalali mocht de gevangenis dan toch niet verlaten”, vertelt Van Berlaer verder.

Djalali's vrouw

Morgen komt Djalali’s echtgenote, Vida Mehrannia, samen met hun twee kinderen vanuit Zweden naar Brussel. Mehrannia zal er in het Vlaams Parlement een persconferentie houden, in de aanwezigheid van Vlaams miniser-president Geert Bourgeois, VUB-rector Caroline Pauwels en Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. Vervolgens zal Mehrannia voor de zaak van haar man pleiten bij verschillende politici uit het Europees Parlement.

Ter herinnering: Djalali wordt beschuldigd van samenwerking met vijandige landen en werd daarvoor ter dood veroordeeld. Sindsdien hebben heel wat Belgische en internationale organisaties en politici gelobbyd voor zijn vrijspraak, zonder al te veel succes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?