Echtgenote Djalali vraagt Europa om hulp

© PhotoNews

Vida Mehrannia, de echtgenote van de ter dood veroordeelde VUB-gastprofessor Djalali, is naar Brussel gekomen om er te praten met verschillende Europese politici. “We willen dat hij een eerlijk proces krijgt en doen beroep op de Europeanen om daarvoor samen te komen.”

Vanuit Zweden is Vida Mehrannia samen met haar twee kinderen naar Brussel afgezakt. De echtgenote van VUB-professor Ahmadreza Djalali komt hier beroep doen op de Europese politici om druk uit te oefenen op de Iraanse president Hassan Rohani. Djalali zit al meer dan twee jaar in een Iraanse cel en is ter dood veroordeeld.

“We willen dat mijn echtgenoot een eerlijk proces krijgt”, vertelt Mehrannia aan BRUZZ. “Hij moet medische zorg krijgen. We vragen dat de Europeanen samenkomen om achter deze eisen te staan.”

Al de tijd dat Djalali vastzat, heeft hij geen medische zorg gekregen, ondanks zijn verslechterde toestand. Vorige week had hij een afspraak voor een medisch onderzoek, maar die werd afgezegd. “We weten niet waarom, maar ze wilden hem niet naar het ziekenhuis vervoeren. Ze blijven weigeren om hem te onderzoeken en om hem te behandelen”, aldus Djalali’s vrouw.

Dubbele nationaliteit

Naast haar twee kinderen, is ook de voorzitter van de mensenrechtenorganisatie International Observatory of Human Rights (IOHR) Valerie Peay mee naar Brussel gereisd. “Mensen met een dubbele nationaliteit worden door de Iraanse overheid misbruikt”, zegt Peay. Volgens haar wordt de Zweeds-Iraanse Djalali als pasmunt gebruikt.

“Het bewijsmateriaal is vals. We vragen daarom een eerlijk proces”, stelt Peay. “Vorige week nog werden zeven mensen geëxecuteerd in Iran en Mehrannia’s echtgenoot had daar bij kunnen zijn. Dit is een cruciaal moment.” Naast een eerlijk proces eist Mehrannia ook dat Djalali’s doodstraf verlicht wordt. “En Europa moet eisen dat er een einde wordt gemaakt aan het misbruiken van mensen met een dubbele nationaliteit in Iran.”

'Nu is het genoeg'

In Brussel en Straatsburg heeft Mehrannia heel wat afspraken met politici. Op de agenda staan gesprekken met onder meer Vlaams Minister-President Geert Bourgeois, Europees parlementslid Guy Verhofstadt, secretaris-generaal van de Raad van Europa Thorbjorn Jagland en de Zwitserse politici Liliane Maury Pasquier en Filippo Lombardi.

“Van 2 tot 4 juli komt Iraans president Rohani Zwitserland en Oostenrijk bezoeken”, legt Peay uit. “Europa opent dus zijn deuren om met hem over handel te praten, maar wij zeggen: nu is het genoeg.” Via gesprekken met Zwitserse en Oostenrijkse politici, hoopt Peay invloed uit te oefenen op die bijeenkomsten met Rohani.

“Zo lang ze nog steeds Europese burgers als pasmunt gebruiken, mogen we onze deuren niet openen voor Iran”, oordeelt de IOHR-voorzitster. “Het gaat hier om Mehrannia’s echtgenote die nu in de dodencel zit, geen basismensenrechten krijgt, en in een slechte gezondheid verkeert. En tegelijkertijd verwelkomen we Rohani.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?