Duizenden betogers op pensioensprotest

© BRUZZ
| De vakbonden verzetten zich onder meer tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.
Updated: 02-10-2018 - 12:35

Op de Kunstberg aan het Brusselse Centraal Station zijn om 10.30 uur in de motregen enkele duizenden vakbondsmilitanten bijeengetroept voor een nieuwe betoging tegen het pensioenbeleid van de regering. De bonden verwachtten zelf 10.000 mensen, volgens de politie kwamen uiteindelijk ongeveer 4.000 mensen opdagen.

Dat meldt de zone Brussel Hoofdstad - Elsene via Twitter. De betoging eindigde rond 12.30 uur.

De drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB kwamen opnieuw op straat om het pensioenbeleid van de regering aan te klagen. De focus lag deze keer vooral op jongeren. Hoewel hun pensioen nog veraf is, zijn zij volgens de bonden ook betrokken partij."De regering is de financiering van de pensioenen aan het wegknippen", luidt het.

"Deze actie dient om mensen te sensibiliseren, te mobiliseren en te informeren", zegt Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van ABVV-Brussel. "We willen de regering en de parlementsleden duidelijk maken dat de mensen niet akkoord gaan met het huidige beleid, dat geen legitimiteit heeft." De vakbonden verzetten zich onder meer tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.

"Werken tot 67 jaar is onhaalbaar," luidt het. De plannen die de regering heeft voor mensen met een zwaar beroep, baren hen ook zorgen. "Ongeacht de zwaarte van het beroep, voorziet men een aanzienlijke daling van het pensioenbedrag indien men vóór de wettelijke pensioenleeftijd stopt met werken. Het verlies kan oplopen tot 353 euro per maand voor de hoogste pensioenen."

Jongerendelegatie

Een delegatie van jonge betogers werd ontvangen bij ministers Kris Peeters (CD&V, werk) en Daniel Bacquelaine (MR, pensioenen). "We hebben onze zorgen geuit over de kwaliteit van werk voor jongeren", zegt Nouchka Roelants, die voor ACV deelnam aan het gesprek. "Zij zeggen dat ze positieve stappen hebben gezet, bijvoorbeeld door de interimcontracten in te perken, en ze merken op dat de jeugdwerkloosheid aan het dalen is. Wij vrezen echter voor de kwaliteit van het werk: denk maar aan de contracten van bepaalde duur, deeltijdse contracten en lage lonen. Dat zijn precaire toestanden."

"Jongeren, werknemers en gepensioneerden zeggen samen dat ze niet akkoord gaan met het beleid. Voor de jongeren moet de prioriteit liggen bij het creëren van échte, goede jobs", zegt Ceulemans.

Ook de uiterst linkse partij PVDA is aanwezig nabij het Centraal Station. De partij zette een tent op en deelt er folders uit. De bonden trokken al herhaaldelijk de straat op om te klagen over het pensioenbeleid.

Heeft een zoveelste betoging nog zin? "Ja, want het werkt," vindt Estelle Ceulemans van het ABVV. "Minister Daniël Bacquelaine (van Pensioenen, red.) heeft bijvoorbeeld zijn plannen voor het pensioen met punten al ingetrokken. We doen dit niet om de mensen te pesten." Ook in de meeste andere Belgische grote steden kwamen duizenden pensioenbetogers op straat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?