justitiepaleis BRUZZ 1545

Bewijsstukken uit Justitiepaleis verhuizen naar Koninklijke Munt

© Belga
02/12/2017

De beveiligingswerken aan de hoofdingang van het Brusselse justitiepaleis zullen begin 2018 klaar zijn. Zo wordt een nieuwe scanstraat geplaatst om de toegang beter te beveiligen. De toegangsdeur op het Poelaertplein zal niet meer gebruikt worden. De bewijsstukken, die nu bewaard worden in een ruimte die kampt met schimmel, worden tijdelijk overgebracht naar de kelders van de Koninklijke Munt, een gebouw dat recent leeg kwam te staan.

Dat heeft de Regie der Gebouwen vrijdag aangekondigd in het justitiepaleis, naar aanleiding van de inhuldiging van de nieuwe lokalen van de Nederlandstalige correctionele griffie. Ook wordt werk gemaakt van de restauratie van de gevels en de bouw van vier hoogbeveiligde zittingszalen en wordt een oplossing gezocht voor de overtuigingsstukken.

De monumentale bronzen toegangsdeur die uitgeeft op het Poelaertplein, zal niet meer gebruikt worden, zo meldt de Regie. De publiekstoegang en de toegang voor het personeel worden gescheiden. Het personeel, ook de magistraten, zullen de linkerportiek moeten gebruiken terwijl het publiek binnenkomt via een scanstraat in het rechterportiek. Daar worden binnenkort twee deuren in cortenstaal geplaatst. In de Wolstraat, de ingang voor personeel, andersvaliden en leveranciers, komen dan weer draaihekken en een nieuw stalen schrijnwerk.

'Box in the box'
De Regie onderzoekt momenteel ook drie offertes voor het "box-in-the-box"-project, de bouw van vier hoogbeveiligde zittingszalen in het justitiepaleis. De werken daarvoor zouden nog dit jaar toegewezen worden, in 2018 van start gaan en één jaar in beslag nemen. De restauratie van de gevels zal dan weer in vier fasen gebeuren en de eerste daarvan is de restauratie van de voorgevel.

Zes studiebureaus hebben een offerte ingediend om de studie op te stellen voor de restauratie van de gevels en het restauratiebestek voor die eerste fase op te stellen. Die studieopdracht zou nog dit jaar toegewezen moeten worden, waarna het studiebureau één jaar krijgt om ze uit te voeren. Vervolgens zal een aannemer gezocht worden.

De restauratie van de voorgevel zou anderhalf jaar in beslag nemen. Recent is gebleken dat de lokalen waar de overtuigingsstukken werden opgeslagen, niet meer voldeden, omdat de huidige ruimte in het Brusselse justitiepaleis kampt met schimmel. De voorzitters van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg beslisten zelfs om de griffie van de overtuigingsstukken te sluiten, waardoor geen enkel overtuigings- of bewijsstuk nog op de griffie kon binnengebracht worden.

"We hebben een tijdelijke herhuisvesting voorgesteld, in afwachting van een definitieve oplossing", aldus de Regie. "De voorzitters van de rechtbank van eerste aanleg gaan akkoord met het voorstel om de overtuigingsstukken tijdelijk onder te brengen in de kelderruimtes van de Koninklijke Munt van België aan de Pachecolaan. Alle partijen onderzoeken nu de modaliteiten voor de herhuisvesting."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni