Bewoners Wijnheuvelenwijk willen druiven terug in het straatbeeld

© Google Street View
| Op de plek waar de Josaphastraat, de L'olivierstraat, de Geefsstraat en de Thieffrystraat elkaar kruisen komen binnenkort wijnranken en andere planten die de biodiversiteit in de wijk moet verhogen.

Door wijnranken opnieuw aan de gevels van woningen te hangen, grijpen bewoners van de Wijnheuvelenwijk in Schaarbeek terug naar oude tradities, toen wijnstokken nog deel uitmaakten van het straatbeeld. "Wij willen de biodiversiteit in de wijk doen toenemen," klinkt het bij de initiatiefnemers.

Op de plek waar de Josaphatstraat, de L'Olivierstraat, de Geefsstraat en de Thieffrystraat elkaar kruisen, komen binnenkort wijnranken en andere (klim)planten die de biodiversiteit in de wijk moet verhogen. "Maar het is vooral een manier om een vergeten stuk geschiedenis opnieuw boven te halen," zegt Leïla Higazi, die mee het project trekt. "Nog niet zo heel lang geleden stond deze streek in de buurt van het Josaphatpark bekend om de wijnbouw die er floreerde."

Op 11 maart steken bewoners van de Wijnheuvelenwijk de handen uit de mouwen. Dan worden verschillende gevels versierd met allerhande planten en is het ook de bedoeling om druiven in het straatbeeld te toveren. "Ongeveer 50 procent van de planten die we zullen aanbrengen worden wijnranken, de andere helft zal voornamelijk bestaan uit klimplanten."

Participatief project

Voor de financiering van dit project klopte het wijkcomité aan bij het Brussels Gewest en bij de gemeente Schaarbeek. Het is dan ook de bedoeling dat het een echt participatief project wordt, waarbij alle buurtbewoners betrokken worden. "Het zijn voornamelijk jongeren die op 11 maart het voortouw zullen nemen," aldus Higazi.

Of de druiven op termijn ook de basis worden van een lokale wijn? "De kans bestaat, al is die redelijk klein. Het blijft een kleinschalig project, en de hoeveelheid druiven zal beperkt zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?