Bewoners willen tuintjes op Navezsite terug

Een petitie van het collectief Plan B om de Schaarbekenaren opnieuw toegang te geven tot de moestuintjes op de Navezsite heeft al meer dan 1.000 handtekening opgehaald. De tuintjes werden gesloten omdat de grond op de Navezsite vervuild bleek, maar bewoners willen meer inspraak in het debat en ondertussen tijdelijk in bakken kweken.

De tuintjes langs de Navezstraat in Schaarbeek zijn volgens de bewoners een van de oudste in Brussel en vormen een cruciale groene ruimte in de dichtbevolkte wijk. Maar aan het tuinieren kwam in september 2016 abrupt een einde, toen bleek dat de grond ernstig vervuild was door sluikstorters en druggebruikers. De gemeente liet eerst nog lang na het terrein af te sluiten, maar deed dat uiteindelijk toch. 

Een studie moet aantonen of de vervuiling schadelijk is voor de groenten en fruit die er worden gekweekt. Maar de resultaten van die studie zijn er vandaag nog steeds niet, en dat werkt heel wat bewoners op de heupen. Via een petitie van het collectief Plan B die in mei werd opgestart, uitten al meer dan 1.000 inwoners de wens om opnieuw toegang te krijgen tot het terrein, meldt La Capitale en blijkt ook uit de online petitie

De inwoners willen niet enkel zicht krijgen op de resultaten van de bodemanalyse, maar ook meedenken aan oplossingen. Zo willen ze de bodem beginnen saneren door middel van bepaalde planten en champignons. In de tussentijd willen ze ook toegang tot het terrein om er in bakken te kweken en cultuuractiviteiten te organiseren.

Eenmaal de petitie 1.500 handtekeningen haalt, kan die voorgelegd worden aan minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook