| Het krakerscollectief Solidaire Opvordering bezette sinds vorige week vrijdag een leegstand pand in Laken

Bezetting krakerspand voor vrouwen stopgezet

EDB
© BRUZZ - Belga
23/04/2021

De bezetting van een leegstand pand in Laken dat enkel aan vrouwen onderdak zou bieden, werd op vrijdagochtend een halt toegeroepen door de politie. De interventie verliep zonder incidenten en gebeurde op vraag van de burgemeester.

Dat meldt persagentschap Belga en wordt bevestigd door Ilse Van de Keere, woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “Het pand in de Charles Demeerstraat in Laken werd om 7.30 uur ontruimd nadat de burgemeester hierover een besluit had uitgevaardigd. Er werden immers risico’s vastgesteld voor de veiligheid en voor de volksgezondheid.”

Op het moment van de interventie waren er volgens de woordvoerster slechts zeven personen aanwezig. “Geen van die mensen wenste hervestiging,” aldus Van de Keere. “Voor zij die dat wel wensen, is er contact gelegd met de stadsdiensten.”

Telefoonnummer OCMW

Het vijftiental vrouwen met kinderen in precaire situatie voor wie de bezetting bedoeld was, was nog niet aanwezig op het moment van de interventie omdat er nog gewerkt werd aan de voorbereiding van hun komst. “Het was voor ons duidelijk dat wij geen vrouwen met kinderen zouden opnemen in een woonomgeving die niet geschikt voor hen was. Enkel de mensen die de plek klaar aan het maken waren, waren er op dat moment,” vertelt iemand van het krakerscollectief.

"Wij zijn verrast door deze ontruiming terwijl het moratorium op ontruimingen tot zondag loopt en er rekening is gehouden met de veiligheidsrisico's,” aldus het collectief. “Bovendien was er een vorm van onderhandeling bezig die dan toch eenzijdig werd stopgezet? Wij vragen ons ook af of we niet verwittigd hadden moeten worden. Plots duwde de politie de deuren hier brutaal open.”

Het collectief stelt dat enkel een alternatieve oplossing werd voorgesteld aan de mensen die op dat moment aanwezig waren in het pand, en niet aan de andere vrouwen. “Er werd ons verder enkel het telefoonnummer van het OCMW meegegeven. We kregen niet echt een reden voor de evacuatie te horen. Er werd iets gezegd over de stad die het gebouw zelf aan het beveiligen was waardoor die situatie onveilig zou zijn voor de vrouwen met kinderen. Maar het is niet erg duidelijk.”

Het gebouw is eigendom van de stad en stond al meer dan een jaar leeg toen het krakerscollectief Solidaire Opvordering het vorige week vrijdag kraakte. In het pand wou het collectief enkel vrouwen en kinderen die in een precaire situatie leven, onderdak bieden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni