Bezoek aan woonzorgcentra blijft verboden, maar Brussel werkt aan uitzonderingen

© Belga - BRUZZ
16/04/2020
Updated: 16/04/2020 16.33u

Ondanks de maatregel van de Veiligheidsraad om één vaste bezoeker toegang te geven tot de woonzorgcentra, zullen zowel Vlaanderen als Brussel dat nog niet toelaten. Er wordt in Brussel wel geval per geval bekeken of er een uitzondering onder voorwaarden kan gemaakt worden.

De nieuwe maatregel die de Nationale Veiligheidsraad woensdagavond aankondigde, kreeg meteen flink wat kritiek van de woonzorgcentra zelf en de zorgkoepels. De sector werd niet geraadpleegd over het idee om één naaste toegang te geven tot de woonzorgcentra om bewoners te bezoeken.

Verbod op bezoek houdt (voorlopig) stand

Ook voor Iriscare, dat de Brusselse woonzorgcentra onder haar vleugels heeft, kwam het als een verrassing. “Ook wij waren niet op de hoogte van deze richtlijn,” zegt Tania Dekens, leidend ambtenaar van de zorgkoepel.

Donderdagvoormiddag volgde dan toch een overleg met de zorgsector, en daarbij is overeengekomen om het verbod op bezoek in de woonzorgcentra te handhaven. Het is dus voorlopig nog niet toegestaan om een bezoek te brengen aan de woonzorgcentra, maar het kabinet van Brussels minister Alain Maron (Ecolo) werkt samen met de sector wel aan mogelijke uitzonderingen.

“Als in een rusthuis de testing volledig achter de rug is, kunnen er stappen gezet worden voor de organisatie van het bezoek. Maar alles heel geleidelijk en beperkt"

Tania Dekens, leidend ambtenaar van de zorgkoepel Iriscare

Sint-Jans-Molenbeek PS SP.A Tania Dekens plaats 3 inzet

“We bereiden het nieuwe regeringsbesluit voor. Dat moet maandag klaar zijn. Maar ook daarin blijft het verbod de regel, al bekijken we, in overleg met de federaties van woonzorgcentra, of er een paar uitzonderingen mogelijk zijn. We zijn ons ervan bewust dat het isolement voor de bewoners van de woonzorgcentra heel zwaar weegt", legt Dekens uit.

Zij acht bezoeken niet mogelijk zolang de Covid-19-testen aan de gang zijn. “Die zijn vorige week al in een aantal rusthuizen begonnen en gaan verder in de andere. Ten vroegste over twee weken zullen alle resultaten binnen zijn.” Daarna is het wachten op de resultaten, maar vanaf dat moment moet bezoek wel ingepland kunnen worden.

“Als in een rusthuis de testing volledig achter de rug is, kunnen er stappen gezet worden voor de organisatie van het bezoek. Maar alles heel geleidelijk en beperkt. Slechts een aantal bezoeken per dag, liefst in de tuin of de refter, niet in de kamer", aldus de leidend ambtenaar nog.

Maron: 'Testen moet absolute voorrang krijgen'

Het kabinet-Maron bevestigt dat uitzonderingen op de algemene verbodsregeling alleen kunnen in overleg met de rusthuizen. “Voorts moet het testen van bewoners en personeel nu alle prioriteit krijgen.”

"Er zijn een aantal woonzorgcentra en rusthuizen waar veel personeel weggevallen is, er zijn er waar een grote groep bewoners getroffen is door Covid-19, maar er zijn er ook nog meer dan een kwart waar er eigenlijk niemand besmet is. In het ene rusthuis is de situatie dus beter dan in het andere", aldus de woordvoerder van Iriscare.

Kabinet Vervoort: 'Altijd mee aan de kar getrokken'

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zat mee aan tafel bij het overleg van de Nationale Veiligheidsraad. Maar ook hij kon niet voorkomen dat er een te voorbarige beslissing werd genomen.

Zijn woordvoerster benadrukt wel dat Vervoort eerder altijd mee aan de kar heeft getrokken om geen evenementen te laten doorgaan met meer dan 1000 personen. "Hij was ook een van de eerste om schoolreizen naar het buitenland niet langer te laten doorgaan en bezoeken aan rusthuizen op te schorten."

Over waarom het nu dan wel fout liep, wil het kabinet niets kwijt. "Momenteel is er overleg met werkgevers en syndicaten om alles te bespreken, en morgen is er een overlegcomité tussen de verschillende entiteiten over het thema."

Ook in Vlaanderen houdt verbod stand

Net als de Brusselse, past ook de Vlaamse regering de regels voor bezoek in woonzorgcentra tijdens de coronacrisis voorlopig niet aan. "Bezoek is niet mogelijk. En dat blijft zo - wij passen die regels nu niet aan. Hoe moeilijk dat ook is voor de mensen die er verblijven en hun familie", zo melden minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en minister-president Jan Jambon (N-VA) donderdag.

Premier Wilmès houdt voet bij stuk: 'Mensen kunnen sterven van eenzaamheid'

In de Kamer heeft premier Sophie Wilmès (MR) de beslissing verdedigd om opnieuw beperkt bezoek toe te laten in de woonzorgcentra en zorginstellingen. "Mensen kunnen ook sterven van eenzaamheid", zei de eerste minister.

Ze benadrukte nogmaals dat het gaat om een bezoekrecht en niet om een verplichting. "De bewoners zullen bezoek kùnnen krijgen", zei de premier. Volgens Wilmès 'valt het niet te ontkennen' dat de maatregelen tegen het coronavirus wegen op het psychologisch welzijn van de bewoners. Van op het terrein is daar al verschillende keren voor gewaarschuwd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Veiligheid, rusthuizen, Alain Maron, Jan Jambon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni