reportage

Bezoek Macron maakt weinig indruk in Molenbeek

© VT/BRUZZ
| Op de Gentstesteenweg gaat het leven z'n normale gangetje: 'Was Macron hier? Niets van gemerkt.'

Op dinsdagochtend waren de Macrons, samen met het koninklijk paar, op bezoek bij La Vallée in Molenbeek. Het was veertig jaar geleden dat een Frans staatshoofd nog eens ons land bezocht. Maar de Molenbekenaren zelf liggen er niet wakker van. "Ik vind zijn timing bizar. Misschien heeft het iets te maken met zijn dalende populariteit in Frankrijk.”

Hoog bezoek voor Molenbeek op dinsdagochtend. Macron en zijn vrouw brengen samen met koning Filip en koningin Mathilde een bezoekje aan La Vallée, een kunstenwerkplaats in Molenbeek. Dat bezoek kwam er op vraag van het Koningspaar, om zo eens de andere kant van Molenbeek te tonen.

In Frankrijk staat Molenbeek namelijk synoniem voor dood en verderf. Er waren immers verschillende Molenbeekse terroristen betrokken bij de aanslagen die op 13 november 2015 in Parijs aan 130 mensen het leven kostten.

'Het boeit ons niet'

Maar de Molenbekenaren zelf lijken niet onder de indruk van het bezoek. Op de Gentsesteenweg vinden we weinig mensen die er iets over kwijt willen. “Natuurlijk hebben we het er wel over op het werk. Maar we hebben hem niet gezien en hebben niet met hem kunnen spreken. Voor ons verandert het bezoek eigenlijk niets,” zegt een personeelslid van de gemeente die liever anoniem blijft.

Ook enkele mannen die een beetje verderop hun handen warmen aan een kopje thee op een terras reageren gelaten. “We begrijpen toch niets van politici. De ene dag zeggen ze dit, de andere dag dat. Het boeit ons niet,” klinkt het.

Gemeenteplein Molenbeek
© VT/BRUZZ
| 'Ik wist niet eens dat hij kwam,' zegt een jongeman op het Gemeenteplein.

Verdachte timing

Ook iets verderop, op het Gemeenteplein, horen we niet veel enthousiasme. "Ik wist niet eens dat hij kwam. Ik heb er ook helemaal niets aan," zegt een jongeman met een zucht. Het is een reactie die we vaak horen terugkeren.

Als symbolische daad lijkt het bezoek dus weinig indruk te maken. “Het is natuurlijk wel goed dat hij komt, na alles wat er in Parijs is gebeurd. Maar waarom komt hij nu pas?” vraagt een jonge moeder zich af. Ze is zelf Française en heeft zeven jaar in Molenbeek gewoond. “Waarom niet bijvoorbeeld op een herdenkingsmoment van de aanslagen? Ik vind de timing bizar. Misschien heeft het iets te maken met zijn dalende populariteit in Frankrijk,” besluit ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?