Bezoek van vier dezelfde mensen mogelijk vanaf moederdag

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 6 mei 2020
Updated: 06-05-2020 - 17:59

Vanaf moederdag, komende zondag, is er weer meer sociaal contact mogelijk. Dat werd zojuist aangekondigd op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.

Stipt om 14u30, zoals aangekondigd, en dit keer zonder powerpointpresentatie, “dat beloof ik u”, begon premier Sophie Wilmès de persconferentie met een knipoog naar de late en rommelige persconferentie van de vorige keer.

In de persconferentie kondigde ze aan dat we 4 mensen thuis zullen mogen ontvangen, wel altijd dezelfden, vanaf zondag 10 mei. Buiten mogen we afspreken met 2 verschillende personen die niet bij ons in huis wonen.

"Dat geldt ook voor de allerjongsten," verwees Wilmès naar een vraag van experts vandaag in verschillende kranten dat de jeugd vergeten wordt bij de exitstrategie. "Fysieke afstand bewaren blijft de norm, wanneer mensen de beschikking hebben over een terras of tuin heeft het de voorkeur om daar samen te zitten. Er is geen bezoek toegelaten als iemand ziek is."

De naleving van die maatregelen zal niet gecontroleerd worden door de overheid, omdat dat praktisch onhaalbaar is. "We rekenen op burgerzin en verantwoordelijkheid om de regels te volgen," zegt Wilmès.

Opening winkels

De geplande opening van winkels zal doorgaan vanaf maandag 11 mei. "Er zal een beperking van 1 klant per 10 vierkante meter gelden en een bezoek mag maximaal 30 minuten duren. Er zijn uitzonderingen voor kleinere winkels. Het is aangeraden om mond en neusbescherming te dragen."

De premier riep op in de buurt te gaan winkelen, het is bovendien verboden om met meerdere personen te gaan winkelen. Uitstappen met louter ontspanning of toeristische motieven, blijven ook verboden, maar zullen niet gecontroleerd kunnen worden. "Samenscholingen blijven ook verboden," zei Wilmès.

Geen sportcompetities

De sportcompetities, zowel professioneel als op amateurniveau, blijven geannuleerd tot en met 31 juli. Met het speelverbod tot en met minstens 31 juli is de Pro League beter gewapend tegen een eventuele claim van rechtenhouder Telenet om een deel van het tv-geld terug te eisen nu de play-offs niet meer zullen worden afgewerkt. Net als in Nederland en Frankrijk geldt nu immers een situatie van overmacht.

Cafés en restaurants blijven voorlopig gesloten. Dat geldt ook voor markten, al kunnen er uitzonderingen worden toegelaten door lokale autoriteiten wanneer het gaat om voedingskramen.

Neus- en mondbescherming

Tenslotte besteedde Wilmès nog de nodige aandacht aan het al dan niet dragen van mondmaskers. Dat is al verplicht op het openbaar vervoer en wordt dat ook op luchthavens en voor kinderen ouder dan 12 jaar en leerkrachten op scholen, wanneer die vanaf 18 mei zouden opengaan.

In winkels en op alle plaatsen waar de sociale afstand niet gegarandeerd zou kunnen worden, wordt het door de premier "sterk aangeraden" om neus- en mondbescherming te dragen.

De opening van de winkels en het toelaten van meer sociale contacten, behoren tot fase 1 van het exitplan. Fase 2, waarin de scholen open zouden kunnen gaan, wordt voorbereid. Wanneer de besmettingscijfers blijven evolueren zoals ze dat nu doen, gaat fase 2 vanaf 18 mei in.

Wimès: "Daarna moeten we kijken wanneer de markten kunnen hernemen, musea kunnen heropenen, mensen die werken met fysiek contact zoals de kappers opnieuw aan de slag kunnen, en huwelijken en begrafenissen opnieuw met gezelschap kunnen plaatsvinden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?