Climate March klimaatmars klimaatverandering

| De klimaatmars afgelopen december was een van de 955 betogingen in Brussel vorig jaar.

Bijna 1.000 betogingen in Brussel vorig jaar

© Belga
04/03/2019

In 2018 zijn er in de stad Brussel 995 betogingen geregistreerd. Dat is een record. Gemiddeld waren er drie protestacties per dag, maar meestal niet over Belgische thema's.

Het afgelopen jaar vonden in de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene 995 protestacties plaats. Dat cijfer is sinds 2010 verdubbeld. Toen waren er in dezelfde Brusselse regio's 560 manifestaties, zo schrijft Le Soir.

"Zonder het duidelijk te zien, is Brussel getransformeerd naar een kosmopolitische stad, ze is zonder het te beseffen een plaats van expressie geworden", verklaart burgemeester Philippe Close (PS). "Iedereen komt hier betogen omdat de Europese instituten, de internationale media etcetera hier zijn."

De burgemeester bevestigt dat "80 procent van de betogingen geen enkele link heeft met België". Vaak gaat het om protesten om de situatie in bijvoorbeeld Congo, Venezuela of Turkije aan te kaarten.

"Ze worden onderzocht door onze algemene inlichtingendienst" vooraleer een advies te vragen aan de burgemeester, verklaart Daniel Van Calck, die verantwoordelijk is voor de betogingen in de politiezone. Het gebeurt maar zelden dat er manifestaties worden verboden, hooguit drie of vier per jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , betogingen , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni