Bijna 500 arrestaties op betoging tegen coronamaatregelen

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 30 en zondag 31 januari 2021
Updated: 01-02-2021 - 10:28

Bij de verboden betoging tegen de coronamaatregelen rond het Centraal Station en aan de Kunstberg zijn uiteindelijk 488 mensen opgepakt. Sommige betogers hadden verboden voorwerpen op zak, waaronder een katapult. Gerechtelijke arrestaties zijn er voorlopig niet. Van de 488 gearresteerden werden er 330 meegenomen naar het cellencomplex. Aan de Heizel, waar ook een actie verwacht werd, bleef het rustig.

De politiemacht rond Brussel-Centraal en aan de Kunstberg was zondag indrukwekkend. Honderden agenten van de oproerpolitie en tientallen combi's stonden er opgesteld. Ook aan Brussel-Noord was een grote politiemacht aanwezig.

Een 350-tal mensen werd gearresteerd, laat woordvoerder en commissaris van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Olivier Slosse zondag weten. Momenteel is er alleen sprake van administratieve arrestaties en werd niemand gerechtelijk aangehouden.

Politie riep op om thuis te blijven

Slosse had zaterdagochtend nochtans opgeroepen om niet te komen opdagen voor de geplande betogingen tegen de federale coronamaatregelen van vandaag.

“Bij acties zonder toelating of overeenkomst met de politie is het moeilijker om in te schatten hoe de actie zal verlopen, en of er drukkingsmiddelen zoals bijvoorbeeld een waterkanon zullen moeten ingezet worden." Zondagochtend herhaalde de politie die oproep nog eens op Twitter.

Een betoger vertelde aan BRUZZ waarom ze desondanks toch naar het centrum van Brussel was gekomen (Lees verder onder de twee video's):

De betogers vormden een bonte mengeling. Op sociale media werd onder meer binnen groepen van Gele Hesjes opgeroepen tot protest aan het Centraal Station. Ook binnen extreem-rechtse kringen circuleerden oproepen tot protest. "Voor een deel waren het voetbalsupporters uit de Belgische eerste klasse die naar Brussel zijn gekomen. Er waren ook Gele Hesjes", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse over de arrestanten.

Er waren zowel Nederlandstalige, als Franstalige manifestanten in het centrum. De betogers liepen rond met onder meer bordjes tegen coronavaccins.

Heizel

Aan de Heizel, waar ook een samenkomst gepland was, bleef het volgens politiecommissaris Slosse wel rustig.

De politie besliste rond de middag om de betoging te ontbinden en sommige deelnemers na identificatie te laten vertrekken. Anderen werden wel in de boeien geslagen. Rond 14.30 uur werden de nog aanwezige betogers, volgens onze collega ter plaatse nog een paar tientallen mensen, in een grote perimeter ingesloten en zo bij elkaar gehouden. Tegen 15 uur was de betoging afgelopen (Lees verder onder de tweet)

De politie tweette zondagmiddag ook over de wapens die sommige betogers op zak hadden. Het gaat dan om voetzoekers, messen, een catapult, Bengaals vuur, versterkte handschoenen en een gebitsbeschermer.

BRUZZ-redacteur Kevin Van den Panhuyzen blikt maandagochtend terug op de betoging. "Er waren geen confrontaties, maar de politie was wel massaal aanwezig. Er zijn 488 mensen opgepakt. Er was heel duidelijk gecommuniceerd dat de betoging niet was toegelaten."

Kevin Van den Panhuyzen blikt maandagochtend terug op de betoging van zondag.

"Er was een bonte mengeling van betogers. De gele hesjes waren aanwezig, extreemrechts was aanwezig. Ik heb vlaggen en banners gezien van het Vlaams Belang en ook nazisymbolen. Maar er waren ook zelfstandigen en mensen uit de cultuursector. Antivaxxers en mensen die denken dat corona een hoax is, waren volgens mij in de minderheid. Maar de betogers waren geen dwarsdoorsnede van de maatschappij. Verschillende extremen kwamen elkaar tegen."

"Ze hadden terechte bekommernissen over hun mentaal en financieel welzijn: mensen die kwaad zijn en vinden dat ze in de steek zijn gelaten. Ze hekelen dat de beslissingen, of vrijheidsbeperkende maatregelen, van bovenaf zijn opgelegd zonder dialoog. Daar is frustratie en boosheid over bij de mensen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?