‘Blijf weg’: politie vraagt burgers om uit de buurt van coronabetogingen te blijven

© Photonews
| Archiefbeeld

De Brusselse politie maakt zich op voor een woelig weekend. Minstens twee acties, een aan het Centraal-Station en één aan het Atomium, tegen de corona maatregelen van de federale regering werden ondertussen aangekondigd. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene roept burgers op om weg te blijven van de manifestaties: “Deze acties zijn niet toegelaten omdat niet gegarandeerd kan worden dat de corona-maatregelen nageleefd zullen worden”.

“We zijn voorbereid op verschillende scenario’s,” zegt Olivier Slosse, woordvoerder van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene, “en er is een ordedienst voorzien”. Verschillende groepen, onder andere Gele Hesjes, kondigen aan te willen manifesteren tegen de federale regering, meer specifiek tegen de coronamaatregelen. De manifestaties lijken een uitvloeisel van de rellen in Nederland naar aanleiding van de daar nieuw ingevoerde avondklok. Een actie aan het Atomium werd geannuleerd, maar toch blijft de politie waakzaam.

“We raden dan ook iedereen aan, ook toevallige voorbijgangers, om zondag weg te blijven van deze acties,” aldus Slosse. “Bij acties zonder toelating of overeenkomst met de politie is het moeilijker om in te schatten hoe de actie zal verlopen, en of er drukkingsmiddelen zoals bijvoorbeeld een waterkanon zullen moeten ingezet worden”.

Voetbalsupporters

“De politie heeft contact met verschillende groeperingen, zoals voetbalsupporters, die hebben aangegeven te willen komen. We houden, net zoals onze collega’s in andere steden en op het federale niveau de vinger aan de pols. We hopen dat een sneeuwbaleffect vanuit andere steden in Brussel kan vermeden worden.”

Volgens Slosse zetten dit soort acties een grote druk op de middelen van de politie: “Maar in Brussel kennen we een grote solidariteit vanuit de andere zones en de federale politie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?