Het geweld in Brussel neemt de laatste jaren buitensporige proporties aan. Iedere week worden we wel eens wakker met het nieuws van een schiet- of steekpartij. Soms gebeurt het zelfs op klaarlichte dag. In onze nieuwe reeks 'Brussel onder vuur' duikt BRUZZ dieper in de wereld van de criminaliteit, waar drugs vaak aan de basis van het geweld liggen.
Brussel onder vuur: 'Als een dealer niet wil wijken, schiet een bende hem desnoods neer'
Clemenceau, Aumale, Peterbos of de Brabantwijk. Als er geschoten wordt in Brussel, dan is het vaak op een plek waar er drugs worden gedeald. "In Brussel zal de ene drugsbende de andere eerst proberen intimideren, zodat hun verkooppunt verdwijnt", duidt nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch, "maar als de dealer niet wil wijken, dan schiet de bende hem desnoods neer. Anders dan in Antwerpen, is het opzet in Brussel om te doden."
Een strijd om territorium dus, iets dat Brussel in overvloed heeft. Al is het tegenwoordig ook mogelijk om drugs online te kopen. Zo blijkt uit onderzoek van BRUZZ. Die drugs kan je dan nadien afhalen bij de dealer, of zelfs thuis laten leveren.
"Het zware geweld wordt gecreëerd door cocaïne en synthetische drugs, dat is sinds covid een gamechanger."
Nationaal drugscommissaris

De vraag is, waarom slaagt de politie er niet in om drugsaccounts op sociale media op te doeken? “ De communicatie tussen criminelen gebeurt via versleutelde communicatie-apps, zoals Telegram of Snapchat”, vertelt Van Wymersch. “Het absurde is dat deze bedrijven niet willen meewerken met de politie en justitie, maar als magistraat moet je wel een fysieke persoon kunnen dagvaarden.”
Drugs die leiden tot geweld
Drugsdealers die in Brussel cannabis verkopen, zijn er altijd geweest. Waarom laait het geweld dan pas sinds enkele jaren zo fel op? “Het is de verkoop van cocaïne en synthetische drugs waar het échte geld mee te verdienen valt en dat is een echte gamechanger sinds de coronaperiode.”
"Het evenwicht op straat is zoek en voor agenten wordt het alsmaar moeilijker om een verschil te maken."
Korpschef politiezone Noord

"De hoge economische inzet en de beschikbaarheid van wapens creëren het geweld”, voegt Olivier Slosse toe, korpschef van de politiezone Noord. “Drugs zijn tegenwoordig de gemakkelijkste manier om fortuin te maken.”
Het is niet evident om daar als politiezone mee om te gaan. “Volgens mijn agenten is het evenwicht op straat zoek en is het alsmaar moeilijker om een verschil te maken”, zegt Slosse. “Sommigen agenten raken zelfs in een burn-out.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Reeks: Brussel onder vuur , drugsgeweld , drugs , Ine Van Wymersch , Olivier Slosse , schietpartij
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.