In drie jaar tijd is er maar liefst 240 keer geschoten in onze hoofdstad. Iedere week worden we weleens wakker met nieuws over een schiet- of steekpartij. Soms gebeurt het zelfs op klaarlichte dag. In de nieuwe reeks 'Brussel Onder Vuur' duikt BRUZZ dieper in de wereld van de criminaliteit. In de eerste aflevering werpen we een blik op het arsenaal achter alle schietpartijen: illegale wapens.
Brussel onder vuur: ‘Het online wapenaanbod kunnen we amper controleren'
Het geweld in Brussel neemt de laatste jaren buitensporige proporties aan. Sinds 2022 is er maar liefst 240 keer geschoten in onze hoofdstad. Dat blijkt uit cijfers van BRUZZ en de federale politie. En hoewel 2025 nog niet eens halfweg is, is er dit jaar al dertig keer geschoten in Brussel.
Er wordt ook meer en meer met zware wapens geschoten, maar hoe groot is de kans op een dodelijke afloop met zo'n aanvalsgeweer in vergelijking met een handvuurwapen?
"De kans om iets te raken is veel hoger bij een kalasjnikov dan bij een handvuurwapen," vertelt Frederik Coghe, professor ballistiek aan de Koninklijke Militaire School. “Bovendien is de munitie veel krachtiger. Ze kunnen honderden meters blijven vliegen, zelfs na afketsen op een hard oppervlak. Daardoor is er veel meer risico op collaterale schade.”
"Niet alleen wordt er meer geschoten, er wordt op zo ‘n manier geschoten dat het simpelweg vraagt om slachtoffers"
Wapenexpert, Vlaams Vredesinstituut

“Niet alleen wordt er meer geschoten,” voegt Nils Duquet, wapenexpert aan het Vlaams Vredesinstituut toe, “er wordt op zo ‘n manier geschoten dat het simpelweg vraagt om slachtoffers.”
Hoe vuurwapens circuleren
De vraag is hoe criminelen aan zo’n wapen raken. Niet erg moeilijk, zo blijkt uit een onderzoek van BRUZZ. Ze zijn niet alleen te koop op de zwarte markt, maar ook op platformen waar iedereen toegang toe heeft. “Voor de politie is het moeilijk om die advertenties te monitoren, want zij mogen niet zomaar uitlokken.”
"Voor justitie is het moeilijk om een online-onderzoek naar wapenverkoop te voeren"
Brussels procureur-generaal

Dat bevestigt ook Brussels procureur-generaal, Frédéric Van Leeuw. “De onlinewereld kent geen grenzen, maar justitie wel," zegt hij. "Dat is frustrerend omdat we op die manier niet in staat zijn om onze medeburgers te beschermen, net omdat het zo moeilijk is om een onlineonderzoek te leiden," vertelt hij.
Illegaal wapenbezit
Illegaal wapenbezit is nog altijd een blinde vlek voor politie en gerecht. Dat wordt duidelijk als BRUZZ om cijfers vraagt bij de federale politie. "We beschikken niet over voldoende cijfers om erover te kunnen communiceren. Inbeslagnames gebeuren telkens in afzonderlijke gerechtelijke dossiers van allerlei diensten, zowel federaal als lokaal."
Na de aanslag in Brussel op drie Zweedse voetbalsupporters is er geïnvesteerd in de wapendienst van de federale politie, maar levert dat ook iets op? "Ze hebben extra personeel gekregen, alleen kan je niet verwachten dat dat het probleem zal oplossen. Dit is een eerste stap in een veel breder proces."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Reeks: Brussel onder vuur