Bijna de helft van de Brusselse daklozen is al aangevallen

© KVDP/BRUZZ
| Een slaapplek in de Nieuwstraat. Er verblijven elke nacht zo een dertig à vijftig daklozen, vooral Roma van Roemeense origine.

Bijna de helft (45 procent) van de Brusselse daklozen zegt al aangevallen of geslagen te zijn. Dat blijkt donderdag uit de eerste resultaten van een onderzoek van de Campagne 400 Daken. Die werd genoemd naar het aantal van 400 daklozen die in 2014 in Brussel geteld werden. Vandaag wordt dat aantal geraamd op 700 mensen.

Van 25 tot 27 september hebben vrijwilligers 570 daklozen ontmoet en 284 van hen bevraagd. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagde Brusselse daklozen was 41 jaar. De jongste was 17, de oudste 71 jaar.

Van de ondervraagden gaf 57 procent te kennen sinds meer dan een jaar geen permanente woonst meer te hebben. Een op de drie zei te lijden aan een chronische ziekte van een vitaal orgaan, en een op de tien maakte gewag van een probleem van mentale gezondheid dat het moeilijk maakt om autonoom te leven.

Bijna 9 procent raakte dakloos door gebruik van drugs en/of alcohol. 400 Daken zal binnen twee maanden een finaal rapport opmaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?