Biologische foodkiosk op Brouckèreplein ingehuldigd

© BRUZZ
| Fermerie, de nieuwe kiosk op het Brouckèreplein

'Fermerie' biedt maaltijden aan met seizoensgebonden groenten en fruit. Dinsdagmiddag werd de kiosk officieel ingehuldigd door Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Mangain (Défi).

Het foodconcept was al een tijdje toegankelijk voor het publiek maar werd dinsdagmiddag officieel ingehuldigd. 'Fermerie' biedt een menu aan dat gebaseerd is op het aanbod van seizoensgebonden groenten en fruit van lokale stadsboeren uit Brussel en omgeving.

“Op deze manier bevordert onze stad verantwoordelijke consumptie, en komt de Brusselaar weer in contact met de natuur,” klinkt het bij Maingain. Het contract met de eigenaars Florianne en Carlos loopt voorlopig voor één jaar en kost ongeveer 12.000 euro.

Zero-waste

Van linzenschotels tot notenslaatjes: alles wordt geserveerd in glazen schalen. Om helemaal groen en duurzaam te zijn, wil de kiosk niets verspillen: Gebruikt koffiegruis willen ze als compost gebruiken voor hun planten, pompoenpitten en andere zaden willen ze meegeven aan de klanten om er een eigen stadstuintje mee te maken. En alle producten worden in herbruikbare verpakkingen verkocht.

De foodkiosk maakt deel uit van een grootschaliger plan van het Brussels stadsbestuur om meer van dit soort initiatieven te steunen. In dit kader opende een jaar geleden een bloemenkiosk, ook op de voetgangerszone op de Anspachlaan, die kende weinig succes: het winkeltje is al enkele maanden gesloten.

De kioskjes moeten een antwoord bieden op de grote ketens die zich afgelopen jaren kwamen vestigen op de Anspachlaan. Bekijk hier onze reportage.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?