Bloedplaatjes doneren in Brussel kan niet meer

© Rode Kruis
| Nieuwe donorcentrum in de Cellebroersstraat

Wie enkel bloedplaatjes wil doneren kan dat niet meer in Brussel doen, maar moet daarvoor naar Mechelen. Sinds het donorcentrum van Jette verhuisd is naar het centrum van Brussel kunnen donoren er enkel nog bloed en plasma doneren.

Er zijn in totaal 11 donorcentra in Vlaanderen, waarvan één in Brussel. Tot december 2017 konden donoren in Jette bloedplaatjes doneren, maar sinds de verhuis naar het centrum is dit niet langer mogelijk. Bloedplaatjes zijn de kleinste celfragmenten in het bloed, die ervoor zorgen dat het bloed onder andere kan stollen.

Bloedplasma krijgt voorrang

Door de groeiende vraag naar bloedplasma werd besloten daar voorrang aan te geven. "Er waren in het vorig centrum niet genoeg donoren voor bloedplaatjes, wat ten koste ging van bloed en plasma omdat er bedden werden voorbehouden voor die donoren", zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis aan BRUZZ.

Keuze in Vlaanderen

Wie bloed doneert, doneert echter automatisch bloedplaatjes omdat die in kleine hoeveelheden bij bloeddonatie uit het bloed worden gehaald.

Wie toch graag enkel bloedplaatjes wil doneren, kan dat doen in de centra in Mechelen, Gent, Brugge, Edegem of Leuven. "Deze centra bevinden zich dichterbij onze verwerkingsplaatsen, dit maakt het proces veel gemakkelijker", aldus Tassignon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?