Bodemvervuiling Brussel in kaart

Leefmilieu Brussel heeft een langverwachte online kaart gepubliceerd waarop de vervuilde en mogelijk vervuilde gronden in het gewest geïnventariseerd zijn. Niet altijd goed nieuws voor huiseigenaars.

Leefmilieu Brussel bracht alle vervuilde en mogelijk vervuilde gronden van het gewest in kaart. De inventaris bestaat al lang, maar werd nog niet eerder vrijgegeven.

Op de kaart is duidelijk te zien welke gronden er mogelijk niet in orde zijn, welke zwaar vervuild zijn en welke behandeld worden.

Eigenaars van mogelijk vervuilde gronden - doordat er vroeger bijvoorbeeld een benzinestation op hun grond gevestigd was – werden twee jaar geleden verwittigd. De bewijslast werd wel bij hen gelegd: zij moesten aantonen dat er een vergissing in het spel was of konden een procedure tot controle en eventuele sanering opstarten. Die terreinen staan op de kaart aangeduid als ‘in behandeling’.

Kwam er geen reactie, dan werd de grond geregistreerd als mogelijk vervuild. Dat komt de verkoopwaarde van een huis niet ten goede. Bovendien kan een vermoedelijk vervuild terrein niet meer verkocht worden zonder sanering, en dat kan duizenden euro's kosten. Wie jaren geleden nietsvermoedend een huis op mogelijk vervuilde grond kocht, is dus de dupe.

Minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) voorziet wel premies voor saneringen, die net nog verhoogd zijn.

Opvallend is trouwens dat ook overheidsgebouwen als Berlaymont en Flagey als mogelijk vervuild staan aangeduid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?