Bodycam in opmars in Brusselse politiezones

© PhotoNews
| Bodycam (archiefbeeld)

Alle zes Brusselse politiekorpsen gebruiken intussen bodycams, of hebben minstens concrete plannen. De politiezone Noord heeft er recent gekocht, voor een testfase die gepland staat vanaf januari. Bij een positieve evaluatie gaat de zone agenten daarna standaard uitrusten met camera's. Twee andere zones doen dat al, en de zone Brussel Hoofdstad - Elsene volgt begin volgend jaar. De politieraad in de zone Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis) beslist maandag over een eigen proefproject.

Dat blijkt na navraag door BRUZZ. "We doen eerst een klein testproject om te zien of bodycams, waarmee agenten hun interventies kunnen filmen, een meerwaarde zijn voor onze collega’s", zegt woordvoerster Amal Ihkan van de politiezone Noord (Schaarbeek, Sint-Joost, Evere). "Daarvoor is een tiental camera's aangekocht. We hebben momenteel nog geen beslissing genomen of we de bodycams officieel gaan invoeren, dat gebeurt pas na de testfase."

De politiezone zal dan de meerwaarde van de camerabeelden afwegen tegen de mogelijke extra risico's voor agenten op het terrein, zegt Ihkan.

De drie gemeentebesturen in de politiezone hebben alvast hun goedkeuring gegeven voor het gebruik van de bodycams. "Die zullen in de testfase telkens ingezet worden bij drie à vier ploegen. Bijvoorbeeld een interventieploeg, een verkeersploeg en een ploeg van de nabijheidspolitie."

De bedoeling is dat de testfase in de zone Noord in januari start. In maart zou een eerste evaluatie kunnen plaatsvinden, waarbij ook de ervaringen in de andere zones worden meegenomen.

Ilse Van De Keere BRUZZ ACTUA 1680

Sinds twee jaar laat de wet op het politieambt toe dat agenten bij interventies uitgerust worden met camera's die op het lichaam worden gedragen, maar er blijft veel wettelijke onduidelijkheid over het gebruik bestaan. In juli besliste toenmalig binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) daarom om een werkgroep en een universitair onderzoek naar de bodycams te starten.

Toch voeren meer en meer lokale zones ze intussen al in, ook in het Brusselse gewest. De politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene bijvoorbeeld besliste na een positief proefproject eerder dit jaar om bodycams aan te kopen. "Intussen zijn die besteld", laat woordvoerster Ilse Van de Keere weten. "De eerste 230 bodycams worden in januari geleverd. Later in 2021 volgen er nog meer. De bedoeling is uiteindelijk dat elk operationeel personeelslid bij interventies een bodycam zou meehebben."

Daarnaast zetten twee andere Brusselse politiezones al structureel bodycams in: de zone West (Molenbeek, Ganshoren, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Jette) en de zone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem).

Testfases ook in Zuid en Montgomery

Ook de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst), die in juni nog zei geen budget te hebben voor bodycams, is intussen overtuigd van hun mogelijke nut. "Komende maandag staan bodycams op de agenda in de politieraad", zegt woordvoerster Dorothée Catrysse aan BRUZZ. "Daar zal beslist worden of we ook met een proefproject starten."

In de laatste politiezone, Montgomery (Etterbeek en de twee Woluwes), zit er eveneens "schot in de zaak", klinkt het bij woordvoerder Wout Monteyne. "We hebben nog geen concrete datum, maar het is al besproken met het politiecollege en de vakbonden. Bedoeling is om vanaf volgend jaar een aantal testfases met bodycams uit te voeren, in verschillende diensten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?