Politie Brussel Hoofdstad-Elsene binnenkort uitgerust met bodycams

© Photonews
| De bodycams bij de Brusselse politie.

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene testte drie maanden lang zo'n 35 bodycams. Na een positieve evaluatie laat burgemeester Philippe Close (PS) weten dat de aankoop van de camera’s in september op de agenda zal staan. Dat weet La Capitale.

De aankoop van de bodycams is een gevolg van de vaak omstreden “agressieve” arrestaties door de Brusselse politie. De camera’s zullen voor een totaalbeeld van de arrestatie zorgen en niet alleen de escalatie van het conflict gefilmd door omstaanders - wat vaak een vertekend beeld oplevert.

De camera’s werden door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene reeds drie maanden getest. Na ondervraging van parlementslid Geoffroy Coomans de Brachène (MR) aan het adres van Close blijkt de evaluatie positief. Bij gevolg staat de aankoop van het extra technisch snufje voor september in de agenda van de politieraad.

Concreet geeft de bodycam de politieagent de mogelijkheid om videobeelden van bepaalde feiten op te nemen en te bewaren door op een opnameknop te drukken. Afhankelijk van bepaalde situaties kunnen de beelden enkele maanden worden bewaard.

“Het is wel niet de bedoeling dat de politie burgers constant filmt,” besluit Close nog in La Capitale. "Alleen bij bepaalde ingrepen heeft de agent het recht om de camera aan te zetten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?