Bonte wil IS-kinderen terughalen met B-Fast team: 'Dit zijn Belgische staatsburgertjes'

© PhotoNews
| Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

Hans Bonte (SP.A), kamerlid en burgemeester van Vilvoorde, roept de Belgische regering op om te “stoppen met de struisvogelpolitiek” en haar verantwoordelijkheid te nemen. Hij eist dat de regering deze week nog een B-Fast team stuurt om de kinderen te repatriëren. Dat bericht het Nieuwsblad.

Er zouden momenteel ongeveer vijftig Belgische kinderen van IS-strijders geblokkeerd zitten in Koerdische kampen. Volgens VUB-onderzoekster Marijke Van Buggenhout is hun situatie heel ernstig. “De kinderen van ISIS-strijders dragen daar een stigma en staan dus helemaal achteraan de rij,” vertelt ze in het Nieuwsblad. De kinderen zouden leiden aan ernstige ondervoeding. Reeds drie Belgische kinderen zijn overleden in de kampen.

De regering maakt zich sterk dat ze alles doen wat mogelijk is. “Wij hopen de situatie ter plaatse weldra te kunnen deblokkeren”, antwoordde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) onlangs op een parlementaire vraag van Bonte. “Deze kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de misdaden van hun ouders.”

Volgens de regering is het niet mogelijk om B-Fast in te zetten. Het team is vooral gefocust op natuurrampen en moet worden uitgenodigd door het ‘gastland’. Bonte gelooft niet dat de regering alles doet wat mogelijk is: “Ik heb het gehad met de excuses die de regering verzint om zich achter te verschuilen uit angst voor de publieke opinie. Die kinderen sterven de hongerdood omdat België niets doet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?