Borstbeeld van Mandela in Dudenpark al toegetakeld

Updated: 13-02-2019 - 15:30

Het borstbeeld van Nelson Mandela in het Dudenpark staat niet langer op zijn sokkel. De buste, die nog maar twee dagen geleden de plaats van Leopold II had ingenomen, raakte beschadigd.

De voormalige president van Zuid-Afrika prijkte sinds maandag op de sokkel waarop Leopold II stond. Het is niet duidelijk wie voor die gedaanteverandering zorgde. De buste van Nelson Mandela is intussen ook beschadigd geraakt maar mogelijks is die gewoon gevallen, klinkt het.

In januari 2018 was de buste van koning Leopold II eens verwijderd, een daad die toen werd opgeëist door de Association citoyenne pour un Espace public décolonial (ACED). De buste werd een tijdlang vervangen door een buste in vogelzaad, tot het oorspronkelijke beeld werd teruggevonden in de struiken van het park.

Dinsdagochtend bleek op de sokkel waar oorspronkelijk de buste van Leopold II stond, plots een buste van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela te staan. Daaruit werd de conclusie getrokken dat de buste van Leopold II opnieuw gestolen was, maar dat klopt niet, meldt Serge Kempeneer van Leefmilieu Brussel.

"De buste was teruggevonden en wordt sindsdien bewaard met het oog op een eventuele restauratie, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)", klinkt het. "De buste is dus nooit op zijn sokkel teruggeplaatst."

Dinsdagochtend bleek op die sokkel wel een buste van Nelson Mandela te staan, maar woensdag was ook die buste van de sokkel alweer van de sokkel gehaald of gevallen. Het beeld bestond immers uit zeer licht materiaal, mogelijks gebakken klei, zodat niet kan uitgesloten worden dat het per ongeluk of door een windstoot van de sokkel is gevallen, aldus nog Serge Kempeneer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?