Buste Leopold II verdwenen uit Dudenpark

© SAH
| 'Hier een tekst met uitleg over de verschrikkingen in Congo, het is noodzakelijk', schrijven de activisten.
Updated: 11-01-2018 - 11:09

De buste van Leopold II in het Dudenpark is verdwenen van zijn sokkel. Met die daad willen activisten opnieuw de aandacht vestigen op de manier waarop figuren uit het koloniale verleden worden verheerlijkt.

De buste van Leopold II in het Dudenpark is in de nacht van woensdag op donderdag spoorloos verdwenen. Het antikolonialistisch collectief Association Citoyenne pour un Espace public Décolonial (ACED) heeft het meegenomen om daarmee het debat over herinneringen aan het koloniale tijdperk opnieuw aan te zwengelen.

“Hoewel we tegen geweld zijn, waren we gedwongen deze radicale maatregel te nemen,” klinkt het in een persbericht van het collectief dat de RTBF publiceert. “Dat komt doordat de machthebbers elke serieuze vorm van debat over standbeelden ter ere van het koloniale verleden uit de weg gaan, en belangrijker nog: te weigeren op een bewuste manier met deze duistere bladzijde uit onze geschiedenis om te gaan. We vinden deze struisvogelpolitiek een belediging voor de waarden van een maatschappij die zich democratisch noemt."

congo.jpg
© SAH

Het collectief klaagt aan dat Leopold II miljoenen doden op zijn geweten heeft en de lokale Congolese maatschappij heeft ontwricht. Om die reden vragen ze een einde te maken aan de contextloze eerbetuigingen aan de Belgische koning. De activisten vinden het hoog tijd om een einde te maken aan onbewust racistische en imperialistische denkbeelden die met het standbeeld worden weerspiegeld. Concreet vragen ze om tekst en uitleg te plaatsen bij het standbeeld, en daarbij de hulp in te roepen van de Congolese gemeenschap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?