Ecolo-Groen wil Koloniale-Veteranensquare in Anderlecht herdopen

MD
© BRUZZ
22/08/2017

Groen en Ecolo willen de Koloniale-Veteranensquare in Anderlecht herdopen om zo niet langer te refereren naar het koloniaal verleden van België. Burgemeester van de gemeente Eric Tomas (PS) laat de ontstaansgeschiedenis van het plein onderzoeken en is bereid om de inwoners een nieuwe naam te laten kiezen indien die problematisch blijkt te zijn.

De discussie rond standbeelden en straatnamen die hulde brengen aan het koloniaal verleden in België laait de laatste weken opnieuw op. Verschillende namen van straten, standbeelden en pleinen in ons land staan der discussie. Daarbij komt nu ook de Koloniale-Veteranensquare in Anderlecht in het vizier.

De benaming van het square is namelijk een doorn in het oog van Groen en Ecolo, die in Anderlecht in de oppositie zitten. “Het is duidelijk dat het vandaag niet meer kan dat we hulde brengen aan zij die het systeem van slavernij en de oppressie van een ras of een volk in stand hebben gehouden”, klinkt het in een persbericht. “De ‘koloniale veteranen’ hebben in Congo gruwelijke misdaden begaan. Daarom lijkt het ons niet meer opportuun dat een square in onze gemeente hulde brengt aan deze koloniale veteranen.”

De groenen willen de square laten herdopen en daarbij beroep doen op de inwoners om een nieuwe naam te vinden via een participatief proces. Het punt staat op de agenda van de volgende gemeenteraad in Anderlecht, maar burgemeester Eric Tomas (PS) laat aan BX1 al weten dat hij een onderzoek laat voeren naar de ontstaansgeschiedenis van de square, dat zijn naam in 1930 kreeg. Als dat onderzoek problematische elementen blootlegt, dan is de burgemeester het idee genegen om bewoners een nieuwe naam voor de square te laten kiezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni