© Jaspers-Eyers Architects

Boudewijngebouw wijkt voor kantoortorens

Kris Hendrickx
© BRUZZ
04/10/2016

Het Boudewijngebouw, dat vandaag onderdak biedt aan de Vlaamse administratie, gaat begin 2018 tegen de grond. Op de plek van de Schans verrijst een groot kantorencomplex van 60.000 vierkante meters en vier torens.

Dat de Vlaamse administratie naar Thurn & Taxis trekt, schreven we hier al. De verhuizing betekent meteen ook dat het Boudewijngebouw, het complex met het schuine glazen dak op de hoek van Kleine Ring en Albert II-laan, vrijkomt. Dat ensemble wordt ook wel Noordbuilding genoemd, of Schans in de volksmond omwille van de atypische vorm.

Anderhalf jaar geleden bleek dat Befimmo, de eigenaar van de site, overwoog om het pand te slopen voor een nieuw kantorenproject.

Vandaag is de kogel door de kerk. BRUZZ verneemt dat de bouwvergunning voor het nieuwe project 'Quatuor' in de laatste fase zit. “Eind dit jaar, begin volgend jaar verwachten we die”, zegt communicatieverantwoordelijke van Befimmo Karolien Kerremans.

Op de plek waar vandaag de Schans staat, moet vanaf 2018 een nieuw complex komen, dat 60.000 vierkante meter groot wordt (tegenover 42.000 vierkante meter voor het huidige pand).

Het ontwerp is van het in Brussel alomtegenwoordige architectenbureau Jaspers Eyers. Dat tekende in 1989 ook al voor het complex dat nu tegen de vlakte gaat. Het huidige gebouw zal er dus minder dan 30 jaar gestaan hebben.

17 verdiepingen
De nieuwbouw zal vier torens tellen, die onderling met elkaar verbonden zijn. De hoogste van de vier, op de hoek van Kleine Ring en Albert II-laan, meet 17 verdiepingen. Midden in het gebouw komt een binnentuin.

Het hele project wordt geraamd op 150 miljoen euro.

Befimmo is er naar eigen zeggen van overtuigd dat ze een huurder zullen vinden voor het project. “Er is vandaag een grote paradox op de Brusselse kantoormarkt. “Enerzijds staan heel veel kantoren leeg, maar tegelijk is er een grote vraag naar wat we ‘Graad A’-gebouwen noemen. Dat zijn moderne, goed gelegen en grote kantoorgebouwen. Dit is er zo een."

De ontwikkelaar hoopt dan ook snel een huurder te vinden. "We weten liefst wie zal huren voor we beginnen bouwen. Maar ook zonder huurder kunnen we al beginnen. In dat geval faseren we de werken misschien wat meer en beginnen we met een deel van het project."

De bouwfase zou volgens Befimmo 30 tot 36 maanden in beslag nemen.

Het huidige Boudewijngebouw:

© Jaspers-Eyers Architects

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie