Boudewijngebouw maakt mogelijk plaats voor groter kantoorcomplex

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
20/02/2015

Het gebouw van de Vlaamse administratie met hellend glazen dak op de hoek van de Albert II-laan en de Kleine Ring gaat over enkele jaren mogelijk tegen de vlakte. In de plaats zou een nieuw complex komen dat de helft meer vloeroppervlakte telt. Ontwikkelaar Befimmo heeft daarvoor een bouwaanvraag ingediend.

Ten laatste tegen 2018 verlaat de Vlaamse administratie het gebouw op de hoek van de Albert II-laan en de Boudewijnlaan (Kleine Ring). Vlaanderen concentreert zoals bekend meer dan 2.000 ambtenaren in een nieuw kantoorproject op de site van Thurn & Taxis.

De vraag rijst wat er dan moet gebeuren met de zogenaamde Noord Building, ook wel het Boudewijngebouw of de Schans genoemd. De bijnaam is een verwijzing naar het opmerkelijke toegangsgebouw, met schuin glazen dak. Het complex is echter veel groter dan dat en omvat ook drie torens van tien verdiepingen en loopt verder tot aan de Antwerpsesteenweg.

Na een rondvraag door brusselnieuws.be blijkt dat eigenaar Befimmo al uitgewerkte plannen heeft. Meer nog, er is zelfs al een vergunningsaanvraag om het bestaande complex te slopen en te vervangen door een nieuwbouw.

"Aangezien de huidige huurovereenkomst afloopt in de loop van 2017, ten laatste begin 2018, plant Befimmo een nieuw project, Quatuor, om de Noord Building te vervangen", stelt de ontwikkelaar in een persbericht naar aanleiding van de jaarresultaten.

"Befimmo heeft tijdens het boekjaar 2014 een stedenbouwkundige en een milieuvergunning aangevraagd voor het Quatuor-project. In deze hypothese zou het gebouw Noord Building gesloopt worden wanneer de huidige huurovereenkomst eindigt."

Afgeronde torens
Het project Quatuor zou voorzien in maar liefst 60.000 vierkante meter kantoorruimte, bijna de helft meer dan de huidige 42.726 vierkante meter. De investering wordt geraamd op 150 miljoen euro.

Voor het ontwerp gaat Befimmo in zee met het architectenbureau Jaspers-Eyers. Dat tekende een geheel van vier afgeronde driehoekige torens van verschillende hoogten. De eerste vrijgegeven simulatiebeelden tonen een sokkel die open staat naar de omgeving. Een heel contrast met het bestaande gebouw dat behalve ter hoogte van de ingang aanvoelt als een vesting met blinde muren. Verder zien we een binnentuin. De hoogste toren zou zeventien bouwlagen tellen.

25 jaar oud
Het is afwachten of de aanvraag in deze vorm groen licht zal krijgen. Het is dus zeker niet te sluiten dat het project nog wordt bijgestuurd. Of zelfs afgevoerd als er geen interesse komt. "De hypothese van een eventuele verbouwing van het huidige gebouw blijft behouden", klinkt het nog bij Befimmo.

Het Boudewijngebouw dateert uit 1989 en is dus 25 jaar oud.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni