Bouw je eigen luchtkwaliteitsmeter

© Civic Lab Gent via Facebook

De burgerorganisatie InfluencAir is bezorgd om de luchtkwaliteit in Brussel. De organisatie maakt daarom pakketten waarmee mensen zelf een eenvoudig toestel kunnen bouwen om de luchtkwaliteit in hun omgeving te meten. 

InfluencAir, dat deel uit maakt van de organisatie Civic Lab Brussels, stelt pakketten samen waarmee men zelf een zogenaamde 'luchtpijpmeter' kan bouwen om de aanwezigheid van fijn stof in de lucht te meten. Het bouwpakket bestaat uit een tiental stukken en is volgens de organisatie gemakkelijk in elkaar te zetten. Wanneer het toestel gemaakt is, moet het op een beschutte plaats gezet worden. Een toestel kost zo'n 30 euro.

De resultaten van de metingen die het toestel doet, kunnen opgevolgd worden op de website van het project. Eigenaars van een zelfgebouwde 'luchtpijpmeter' kunnen hun bevindingen delen op een online forum, waar ook tips en advies worden gegeven door de organisatie. InfluencAir wil met de data die ze via de sensoren verkrijgen ook aan de overheid aantonen dat er iets aan de luchtkwaliteit in Brussel gedaan moet worden.

Om het bewustzijn rond luchtkwaliteit te verhogen, organiseert Civic Lab ook workshops. De eerstvolgende is op 13 juni, al is die al volzet. "In augustus of september komen er zeker nog workshops," laat InfluencAir aan BRUZZ weten. Momenteel bestaat het netwerk van InfluencAir uit 250 sensoren, maar met de workshop kan de organisatie er daar nog eens 100 aan toevoegen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?