Bouwproject met 500 woningen op braakterrein naast VUB

© LV

Op een groot braakterrein aan kruispunt Arsenaal, vlakbij de campus van de Vrije Universiteit Brussel, hoopt een ontwikkelaar 500 woningen te bouwen, waarvan bijna de helft voor studenten. Er zou ook plaats zijn voor vier of vijf grote winkels.

Het braakland tussen de Generaal Jacqueslaan, de Waversesteenweg en de Triomflaan is grotendeels verborgen achter grote reclamepanelen. Maar binnenkort moeten die misschien wijken voor een van de grootste bouwprojecten van Brussel. 

Om het terrein te ontwikkelen, hebben drie promotoren de handen in elkaar geslagen: Bouygues, Belgian Land en E-maprod. Het project kreeg de naam Glacière, een verwijzing naar de ijskelders die onder een stuk van het terrein liggen. Die blijven overigens eigendom van de VUB.

Bovenop willen de ontwikkelaars vooral woningen bouwen. Op een overlegcommissie afgelopen zomer werd een aantal van maar liefst 500 eenheden naar voor geschoven. Bijna de helft daarvan zou in een residentie voor studenten komen. Op het gelijkvloers kunnen vier of vijf grote winkels onderdak vinden.

Koten, horeca of bedrijven
De configuratie van het project kan wel nog veranderen. Zo dringt Citydev aan op de integratie van bedrijfsruimte. De gemeente Oudergem zou graag een horecazaak zien. Enkele buurtbewoners dringen aan om het aantal woningen te verminderen, bijvoorbeeld door minder koten en meer gezinswoningen te voorzien.

“We hebben het terrein begin dit jaar gekocht,” vertelt Emilie Rousseaux van Belgian Land. “Momenteel loopt een effectenstudie. Die moet aantonen wat de impact van het project zou zijn op onder meer de mobiliteit. Afhankelijk van de resultaten zullen we de plannen bijsturen.”

Begin volgend jaar hopen de ontwikkelaars een bouwaanvraag in te dienen. Ondertussen werden al enkele overblijvende gebouwen afgebroken.

Met een oppervlakte van om en bij de 7.000 vierkante meter is het terrein aan Arsenaal een van de grootste bouwreserves binnen het bestaande stadsweefsel. Jaren geleden was er al een groot bouwproject genaamd Green Square. Dat omvatte behalve woningen ook kantoren. De ontwikkelaar kreeg er ook een vergunning voor, maar het project raakte nooit uit de startblokken en ondertussen verviel de vergunning.

Glacière is lang niet het enige grote bouwproject in de buurt. Een overzicht van de bouwwoede op en rond de universiteitscampus vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?