Brand in Evin-gevangenis: Djajali ongedeerd, volgens familie

Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel. Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel.
© Amnesty International Vlaanderen/BRUZZ
| Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel.
© Amnesty International Vlaanderen/BRUZZ
| Ahmadreza Djalali zit in een Iraanse cel.

Ahmadreza Djalali, de Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gastdocent die gevangen zit in de Evin-gevangenis in Teheran, is ongedeerd. Dat vernam Belga via familievriend en collega Gerlant Van Berlaer (UZ Brussel). Bij een brand in de Evin-gevangenis afgelopen zaterdag kwamen acht mensen om het leven.

In de Evin-gevangenis houdt het Iraanse regime politieke gevangenen opgesloten, onder wie dus ook Ahmadreza Djalali, die ter door veroordeeld werd. Bij de brand in de Iraanse gevangenis zou hij niet gewond zijn geraakt.

"Djalali zou in Evin zijn en is ongedeerd", zegt Van Berlaer. "Zijn echtgenote Vida Meh bevestigt dat. Zij kreeg de info via een ander kanaal".

De VUB-gastdocent zou zelf niet met zijn familie mogen bellen vanuit de gevangenis, maar de info sijpelt door via andere gevangenen die hun familie wel mogen bellen.

Het vuur in de gevangenis brak zaterdag uit, volgens het Iraanse regime na muiterij in de gevangenis. Dat kon echter niet onafhankelijk worden gecontroleerd. Ooggetuigen maakten melding van meerdere explosies.
Het is niet bekend in welke gevangenis in Iran de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele vastgehouden wordt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?