Brand in flatgebouw Koekelberg werd aangestoken

© Google Streetview
| De brand ontstond in de ondergrondse parking.
Updated: 05-09-2019 - 18:58

De brand van woensdagavond in de ondergrondse garage van een flatgebouw in de Schmitzstraat in Koekelberg werd bewust aangestoken. Dat meldt het Brussels parket. Een honderdtal bewoners moest omwille van het vuur geëvacueerd worden. Vier personen liepen een CO-vergiftinging op. De gemeente Koekelberg en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) dienen klacht in tegen onbekenden.

De brandweer kon vier mensen redden die hun toevlucht hadden gezocht tot een balkon. De bewoners werden even verderop opgevangen in de gemeentelijke sporthal Victoria, waar ze bijstand kregen van het Rode Kruis onder de vorm van eten, drinken en dekens. Ook burgemeester Ahmed Laaouej (PS) kwam hen een hart onder de riem steken.

Kort na 1 uur mochten de bewoners opnieuw hun appartement in. Dat gebeurde telkens in groepjes van tien, aangezien het zeven verdiepingen tellende gebouw zonder stroom zit. Donderdagochtend kregen de bewoners de gelegenheid om in het sportcomplex van de gemeente een warme douche te nemen.

Bouwmateriaal

20190904_brand_Schmitzstraat_Koekelberg
© Brandweer van Brussel
| De brandweer had de vlammen snel onder controle.

Het vuur in de garage ontstond aan een aanhangwagen met bouwmaterialen en verspreidde zich naar isolatiemateriaal dat in de ondergrondse ruimte lag opgeslagen. De vlammen konden vrij snel worden gedoofd, maar er was sprake van een hevige rookontwikkeling.

Netbeheerder Sibelga was ook ter plaatse gekomen omwille van de aanwezigheid van een hoogspanningscabine. Dankzij het snelle optreden van de brandweer kon de cabine echter worden gevrijwaard. De buurt zat wel een tweetal uur zonder stroom, maar kort na middernacht was de elektriciteitspanne opgelost. In het flatgebouw zelf zitten de bewoners nog steeds zonder elektriciteit.

Crimineel feit

Na het blussen van de brand kwam het labo en een expert van het Brussels parket ter plaatse om de omstandigheden van de vuurhaard vast te stellen. "Uit de eerste vaststelling blijkt dat het om een aangestoken brand gaat. Er is een juridisch onderzoek ingesteld om de dader te vinden. Dit is een crimineel feit", meldt parketwoordvoerder Denis Goeman.

Er wordt nu bekeken of er in de buurt bruikbare camerabeelden zijn die verdachten kunnen herkennen. Er werd voorlopig nog niemand opgepakt. De gemeente Koekelberg dient alvast een klacht met burgerlijke partijstelling in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?