| De fabriek van Milcamps is volledig verwoest na de brand (archiefbeeld).

Brand Milcamps in Vorst: locatie nieuwe fabriek onzeker

SN
© BRUZZ
22/12/2017

“Er komt sowieso een nieuwe fabriek. Maar waar en wanneer weten we nog niet”, zegt directeur Guy Franssens van Milcamps. De werknemers van de uitgebrandde koekjesfabriek zijn nu technisch werkloos, een deel werkt wanneer mogelijk op de vestiging in Dour.

Wafelfabriek Milcamps in Vorst werd een maand geleden, op 23 november, getroffen door een zware brand. De rookwolk boven Brussel was spectaculair. Er vielen geen gewonden, maar het gebouw werd volledig vernield.

“De werknemers zijn momenteel technisch werkloos door overmacht,” zegt Sébastien Bosio van vakbond ABVV-FGTB. “Een deel van de productie is verplaatst naar de vestiging in Dour. Er zijn speciale pendelbussen ingelegd om de werknemers die willen naar Dour te brengen. Maar ook daar is er niet altijd genoeg werk,” aldus Bosio.

Bedoeling is om een nieuwe fabriek op te bouwen. Maar of die opnieuw in Vorst zal liggen, is onduidelijk. “We moeten nog nagaan op welke plaats we het snelst een nieuw gebouw kunnen optrekken,” zegt directeur van Milcamps Guy Franssens.

Wanneer die beslissing zal vallen, is nog onduidelijk, maar Franssens hoopt in januari meer te weten. “In de tussentijd proberen we het personeel zo goed mogelijk te verdelen over onze andere sites, en onze productie in stand te houden,” zegt Franssens.

‘Nog minstens een jaar wachten’

Wat de huidige site betreft: burgemeester van Vorst Marc-Jean Ghyssels (PS) is in ieder geval bezig met een besluit om de site volledig leeg te maken. “Alles is weliswaar al vernield, maar om veiligheidsredenen willen we ook de laatste brandresten wegruimen,” verduidelijkt hij. Maar of Milcamps daarna opnieuw een fabriek op de site bouwt, is dus nog niet zeker.

Sébastien Bosio hoopt dat er snel een oplossing komt. “Maar ik vrees dat het nog minstens een jaar gaat duren voor er een nieuwe fabriek staat. Eerst moeten we een terrein vinden dat voldoet, en dan nog een fabriek bouwen die voldoet aan alle normen qua veiligheid en volume: dat vraagt tijd,” verzucht hij.

“Ondertussen zijn veel werknemers technisch werkloos, ook zij die willen werken. De voorbije weken konden maar 20 van de 50 mensen in Dour terecht. Da’s een serieus verlies aan koopkracht voor hen,” betreurt Bosio.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving , Economie , Milcamps , Marc-Jean Ghyssels , ABVV-FGTB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni