Brand opvangcentrum: 200 personen tijdelijk opgevangen in gemeentestadion

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 18 en zondag 19 maart 2023
Updated: 18-03-2023 - 11:18

Tweehonderd personen krijgen tijdelijk opvang in het gemeentestadion in Schaarbeek nadat vrijdagavond een brand uitbrak in het opvangcentrum voor vluchtelingen La Porte d'Ulysse. De gemeente Schaarbeek heeft het gemeentelijk rampenplan geactiveerd.

Het gaat om een oud kantoorgebouw in de Leuvensesteenweg dat door een burgerplatform is ingericht als opvangcentrum voor migranten. De brand brak vrijdagavond uit rond 19.30 uur op de eerste verdieping, maar was al snel onder controle door de brandweer.

"Alle bewoners werden geëvacueerd bij aankomst van de brandweer, met de hulp van de politie", aldus Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer.

De gemeente Schaarbeek heeft intussen het gemeentelijk rampenbestrijdingsplan geactiveerd. In het kader daarvan werden tweehonderd mensen per bus geëvacueerd naar het gemeentestadion (voorheen Crossingstadion), waar ze tijdelijk worden opgevangen.

Om de evacuatie van de bewoners te begeleiden, moest het stadion worden leeggehaald, aldus de gemeente nog.

Herhuisvesting

"Voorlopig is onze aandacht gericht op de noodopvang van de 200 mensen in de best mogelijke omstandigheden. De volgende urgentie is de herhuisvesting op geschikte plaatsen", zegt Cécile Jodogne (DéFI), burgemeester van Schaarbeek, die instaat voor de coördinatie van de rest van de operaties.

Vrijdagavond werd nog iemand overgebracht naar het ziekenhuis. "Deze persoon was onwel geworden door de stress en de emoties," aldus de woordvoerder. Nog een andere lichtgewonde werd door de hulpdiensten behandeld.

De oorzaak van de brand moet nog worden bepaald, maar de brandweer gaat uit van een ongeval.

"De succesvolle evacuatie van de bewoners werd, onder meer, mogelijk gemaakt door de aanwezige rookmelders en het kordate en efficiënte optreden van het permanent aanwezig veiligheidspersoneel," aldus de brandweer nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?