Nieuw opvangcentrum in Schaarbeek: 'Aangepast aan vluchtelingen met een beperkte mobiliteit'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 18 januari 2023

Een opvangcentrum voor dakloze gezinnen van Samusocial, dat noodhulp verstrekt aan mensen zonder vaste woonplaats, is verhuisd van Sint-Lambrechts-Woluwe naar Schaarbeek. Het nieuwe gebouw werd woensdag voorgesteld aan de pers in aanwezigheid van Brussels minister voor Welzijn Alain Maron (Ecolo), minister-president Rudi Vervoort (PS) en burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (DéfI).

Het gebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe werd verkocht, en dus moest de daklozenorganisatie op zoek naar een nieuw pand. Met het gebouw in Schaarbeek werd een alternatief gevonden, al waren er wel nog renovaties nodig. Die gingen in maart 2021 van start en duurden tot oktober 2022. Het kostenplaatje bedroeg 4,9 miljoen euro.

Begin december was de verhuis van de gezinnen van Woluwe naar Schaarbeek compleet, met de uitzondering van één vrouw. Zij vervoegt het centrum met haar gezin volgende week.

In het nieuwe gebouw zijn 25 kamers voor in totaal 89 mensen. Het gaat om kamers met maximum vier plaatsen. In vergelijking met het centrum van Woluwe verlaagt de capaciteit zo van 125 naar 89 plaatsen, maar voor wie niet mee naar Schaarbeek kon verhuizen, is intussen een privéwoning gevonden. Die mensen kunnen dus in een eigen stek terecht en belanden niet op straat.

Opvang op maat

Zestig procent van de bewoners is jonger dan 18 jaar. De inrichting moest daarom worden aangepast aan hun noden en aan de noden van de gezinnen. Er is gezorgd voor een speelhoek, een huiswerklokaal met bibliotheek en een aparte kamer voor kinderwagens. Verder voorziet het centrum ook in voldoende sanitair, een keuken met een grote refter, twee polyvalente zalen, een ziekenboeg en meerdere kantoorruimtes. Het gebouw is ook aangepast aan mensen die een beperkte mobiliteit hebben. Er is dag en nacht sociale begeleiding aanwezig.

Het nieuwe centrum spitst zich eveneens toe op de opvang van vrouwen die het slachtoffer zijn van familiaal geweld. "Dat is, gezien de humanitaire crisis die we sinds een aantal jaar doormaken, meer dan welkom", zegt minister-president Vervoort.

"Al hopen wij uiteraard dat dit soort structuren op een dag overbodig zullen zijn," zegt Vervoort. "Dit centrum gaat niet alle problemen uit de sector oplossen, maar het is een belangrijke en nodige stap."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?