| Een interventie van de Brusselse brandweer (archiefbeeld).

Brandweer betoogt dinsdag voor meer mensen, middelen en betere werkomstandigheden

© Belga
06/03/2023

Brandweerlui uit het hele land betogen morgen/dinsdag in Brussel. Dat melden de vakbonden ACOD en ACV. De brandweerlui komen de straat op om meer personeel en middelen te eisen, en gaan daarvoor langs bij de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken. De betogers verzamelen om 10.00 uur aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, en trekken vervolgens naar het kruispunt Kunst-Wet.

"Zeven jaar na de hervorming vragen we de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Volksgezondheid om dringend meer te doen voor de hulpverleningszones en de nodige financiering te voorzien", zeggen de vakbonden. "We verwachten dat er een degelijke specialisatietoelage wordt uitgewerkt, een beter welzijnsbeleid, met onder meer de erkenning van kanker als beroepsziekte en een sterke aanpak rond agressie en een preventieadviseur niveau 1 voor elke zone."

Daarnaast dringen de vakbonden ook aan op meer personeel en middelen voor de hulpverleningszones, zodat er voldoende mensen zijn en de werkdruk haalbaar blijft, en op een fatsoenlijk en respectvol eindeloopbaanbeleid.

"Het personeel van de brandweer hekelt ook het gebrek aan overleg met Volksgezondheid", klinkt het verder. "We willen een halt toeroepen aan de eenzijdige beslissingen. De ambulanciers van de hulpverleningszones verdienen meer erkenning via een loopbaan met perspectief en een degelijke eindeloopbaanregeling."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni